Taekwondoka

Enige Iraanse olympische medaillewinnares ontvlucht Iran

De enige Iraanse, olympische medaillewinnares is haar land ontvlucht. Dat heeft de 21-jarige taekwondoka Kimia Alizadeh zondag gemeld op Instagram. Ze won in 2016 brons op de Spelen in Rio. Alizadeh wil geen onderdeel meer zijn van „hypocrisie, leugens, onrechtvaardigheid en vleierij”. Ze zegt jaren te zijn vernederd en gebruikt als propagandamiddel voor politieke doeleinden. Ze zegt naar Europa te zijn gevlucht, maar noemt geen specifiek land. Het Iraanse persbureau Isna schrijft dat ze naar Nederland is vertrokken. Mogelijk probeert ze tijdens de Spelen van Tokio in 2020 voor een ander land uit te komen. Vorig jaar vroeg de Iraanse judoka Saeid Mollaei asiel in Duitsland aan. (NRC)

Analyse Iran In het nieuws: pagina 4-5