Het sneeuwt in Washington. Toch?

Intussen in… de VS Als het Witte Huis meldt dat het sneeuwt, dan is dat zo. Of niet? traceerde de vlokken.
Foto Tia Dufour

De Amerikaanse president Donald Trump mag graag klagen over de „nepnieuwsmedia”, maar zondag verspreidde zijn eigen Witte Huis een bericht dat wel heel makkelijk als fake news te ontmaskeren was. Om 17.55 uur lokale tijd stuurde het officiële Twitteraccount @WhiteHouse deze foto rond, van een mooi uitgelichte, noordelijke zuilengalerij en neerdwarrelende sneeuw. Begeleidende tekst: „Eerste sneeuw van het jaar!”, inclusief sneeuwvlok-emoji.

Alleen: weerstations in Washington registreerden zondag om 18.00 uur een temperatuur van 14 graden Celsius en géén neerslag. Eerder op de dag was zelfs even de 20 graden aangetikt in de hoofdstad – de oostkust van de VS beleeft vooralsnog juist een milde winter. Veel mensen lieten dan ook boze reacties achter onder de tweet. „Ze liegen echt overal over.”

In het verleden greep Trump winterweer aan om te stellen dat de aarde helemaal niet opwarmt. Dit in de traditie van zijn Republikeinse partijgenoot James Inhofe die in 2015 een sneeuwbal meenam naar de Senaat om hetzelfde punt te maken.

Brak de zon door toen Trump het woord nam? Eh, nee

Trumps verhouding tot de meteorologische werkelijkheid is al problematisch sinds het begin van zijn presidentschap. Daags na zijn regenachtig verlopen inhuldigingsceremonie pochte hij dat de zon was doorgebroken zodra hij begon aan zijn inauguratierede. In werkelijkheid vielen juist de eerste druppels toen hij het woord nam.

En afgelopen zomer stelde Trump dat orkaan Dorian afstevende op Alabama. In werkelijkheid lag die staat niet op het voorspelde stormpad. Toen meteorologen dit openlijk weerspraken, zette het Witte Huis hen onder druk dit in te slikken. De president toonde ook een weerkaart die met een viltstift zo was bewerkt dat hij alsnog zijn ‘gelijk’ kon halen.

Het sneeuwde wél op dinsdag 7 januari

Rond de sneeuwfoto lijkt minder kwade opzet in het spel. Amerikaanse media ontdekten dat de bewuste foto vorige week dinsdag reeds werd genomen, toen het inderdaad sneeuwde in Washington. De foto, genomen door een Witte Huis-staffotograaf, werd die dag ook al in de openbare beelddatabank Flickr geplaatst. Het begeleidende onderschrift beschrijft „een sneeuwvlaag op dinsdagnamiddag 7 januari 2020 in Washington, D.C”.

Mogelijk werd de foto niet meteen getwitterd omdat de spanningen met Iran juist dinsdag een hoogtepunt bereikten. Zodra deze weer enigszins geluwd waren, werd de foto zondag alsnog de wereld ingestuurd – warm winterweer of niet.

Correctie (14 januari 2020): de afgebeelde zuilengalerij is die aan de noord- en niet aan de zuidkant. Dit is aangepast. Daarnaast werd in de tussenkop 7 december verbeterd naar 7 januari.