Granaat bij woning burgemeester Maasdriel, mogelijk voor fruitbedrijf

De handgranaat is mogelijk bedoeld voor de burgemeester of voor een fruithandelaar die het aan de stok kreeg met drugshandelaren.
De Explosieven Opruimingsdienst doet onderzoek nabij de burgemeesterswoning van Maasdriel.
De Explosieven Opruimingsdienst doet onderzoek nabij de burgemeesterswoning van Maasdriel. Foto Bart Meesters/ANP

Bij een appartementencomplex in Kerkdriel is maandagochtend een handgranaat aangetroffen. Dat heeft de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid bekendgemaakt. In het pand woont ook Henny van Kooten, de burgemeester van de gemeente waarin Kerkdriel ligt. Het is vooralsnog onduidelijk of het explosief voor hem bedoeld was.

Tegen Brabants Dagblad zegt Van Kooten dat hij niet uitsluit dat de granaat een waarschuwing aan zijn adres is. Volgens de regionale krant staat de SGP-burgemeester erom bekend dat hij zich stevig opstelt ten opzichte van criminelen. Een woordvoerder van Van Kooten zegt „met alle scenario’s rekening te houden”.

Een andere mogelijkheid volgens Brabants Dagblad is dat het explosief bedoeld was voor de zoon van een fruithandelaar die eveneens in het appartementencomplex woont. Het bedrijf zou al langere tijd bedreigd worden nadat het meermaals drugs had aangetroffen in fruitladingen uit Zuid-Amerika. De transportroutes van de handelaar worden volgens Brabants Dagblad soms gebruikt door criminelen die Zuid-Amerikaanse drugs Europa in willen krijgen. Er zou nu een zaak lopen tegen de bedreigers van de handelaar.

Volgens RTL Nieuws werd bij de granaat „graffiti met het huisnummer van de zoon” gevonden. Ook heeft de handelaar de beveiliging aangescherpt die hij eerder voor zijn familie had ingeschakeld, zegt zijn advocaat tegen het nieuwsmedium. De politie zegt vooralsnog geen uitspraken te doen over mogelijke motieven of daders.

Lees ook: Burgemeesters: van lintjesknippers tot misdaadbestrijders

‘Granaat op scherp’

De handgranaat werd rond 05.15 uur door een krantenbezorger aangetroffen in een steegje tussen een winkelcentrum en het complex waar Van Kooten woont. Daarop ontruimde de politie de omgeving en werden winkeliers gemaand niet open te gaan. Zo’n dertig buurtbewoners werden opgevangen in het gemeentehuis van Kerkdriel terwijl de politie de omgeving onderzocht.

Om 09.45 uur meldde de Veiligheidsregio dat de Explosieven Opruimingsdienst de granaat onschadelijk had gemaakt. Die had op scherp gestaan, aldus de Veiligheidsregio. Dit betekent dat het beschermkapje rondom het explosief is weggehaald.

Hoewel nog onduidelijk is of de granaat gericht is aan Van Kooten, zou het niet de eerste keer zijn dat een burgemeester wordt geïntimideerd of bedreigd. De afgelopen jaren nam het aantal politieke ambtsdragers dat is geconfronteerd met agressie of geweld toe. De burgemeester van Haarlem, Jos Wienen, moest in 2018 onderduiken vanwege serieuze bedreigingen, vermoedelijk uit de georganiseerde misdaad. Wienen trad in zijn gemeente hard op tegen zware criminelen en zette in 2017 de Hells Angels uit hun clubhuis.