Handgranaat aangetroffen bij woning van burgemeester Maasdriel

Appartementencomplex

Bij de woning van de burgemeester van de gemeente Maasdriel is maandagochtend een handgranaat aangetroffen. De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid meldde rond kwart voor tien dat de granaat onschadelijk is gemaakt. Een krantenbezorger zou het explosief vroeg in de ochtend hebben gevonden bij het appartementencomplex waarin ook burgemeester Henny van Kooten woont. De politie liet daarop het gebouw in Kerkdriel, de hoofdplaats van de gemeente Maasdriel, ontruimen.

Tegen het Brabants Dagblad zegt Van Kooten dat hij niet uitsluit dat de granaat een waarschuwing aan zijn adres is. Volgens de Veiligheidsregio is nog niet duidelijk is of er een verband is. De handgranaat is aangetroffen in het steegje tussen het winkelcentrum en het appartementencomplex. Van Kooten staat erom bekend dat hij zich stevig opstelt ten opzichte van criminelen, aldus het Brabants Dagblad.

Ongeveer dertig buurtbewoners werden opgevangen in het gemeentehuis van Kerkdriel en de winkels in de directe omgeving zouden dichtblijven voor de duur van het onderzoek.

Hoewel nog onduidelijk is of de granaat gericht is aan Van Kooten, zou het niet de eerste keer zijn dat een burgemeester wordt geïntimideerd of bedreigd. De afgelopen jaren nam het aantal politieke ambtsdragers dat is geconfronteerd met agressie of geweld toe. De burgemeester van Haarlem, Jos Wienen, moest in 2018 onderduiken vanwege serieuze bedreigingen, vermoedelijk uit de georganiseerde misdaad. (NRC)