Brieven

Financiering

Universiteit: leg ook geld in bij indienen onderzoeksplan

Foto Marcel van Hoorn/ANP

Harald Merckelbach (NRC 4/1), Piet Borst (7/1) en Maarten Boers (9/1) hebben verschillende oplossingen voor de stortvloed aan onderzoeksvoorstellen die subsidiecommissies moeten beoordelen. Ze gaan echter niet in op de kern, namelijk dat er veel te veel voorstellen zijn om een goed en efficiënt beoordelingsproces op te kunnen organiseren. Wetenschappers en universiteiten hebben nu geen rem: nee heb je, ja kun je krijgen.

Mijn voorstel: laat wetenschappers vanuit het universiteitsbudget verplicht 10 procent van het gevraagde bedrag aan NWO betalen. Wordt hun voorstel niet gehonoreerd, dan verdwijnt dat bedrag in het NWO-budget. Universiteiten hebben dan een forse incentive om hun wetenschappers alleen echt goede voorstellen in te laten dienen.