FC Barcelona ontslaat trainer Valverde en gaat verder met Setién

De 55-jarige Spanjaard Ernesto Valverde staat met FC Barcelona bovenaan in de competitie, maar kreeg veel kritiek te verduren vanwege de onaantrekkelijke speelstijl van zijn ploeg.
Valverde tijdens een persconferentie.
Valverde tijdens een persconferentie. Foto Enric Fontcuberta/EPA

Ernesto Valverde is ontslagen als trainer van FC Barcelona. Dat maakte de Spaanse voetbalclub maandagavond bekend. Afgelopen maanden kreeg de 55-jarige Spanjaard, ondanks de overwegend goede resultaten in de Spaanse competitie en Champions League, veel kritiek te verduren vanwege de wisselvalligheid en onaantrekkelijke speelstijl van zijn ploeg. Zijn opvolger Quique Setién moet daarin verandering brengen.

Het ontslag van Valverde mag gezien de resultaten van Barcelona verrassend worden genoemd. Met veertig punten uit negentien wedstrijden staat de club van middenvelder Frenkie de Jong gedeeld bovenaan in de Spaanse competitie, samen met aartsrivaal Real Madrid dat halverwege de competitie wel een slechter doelsaldo heeft. Bovendien plaatste Barcelona zich onder Valverde ongeslagen voor de knock-outfase van de Champions League.

De 61-jarige Setién zit zonder club nadat zijn contract met de Spaanse middenmoter Real Betis afgelopen zomer werd ontbonden. Hij trainde daarvoor onder meer Las Palmas en Santander in Spanje. De Spanjaard, die bekendstaat als een Johan Cruijff-adept, oogstte in het verleden veel lof voor zijn aanvallende spel, maar als trainer won hij nog nooit een prijs.

Bondscoach Koeman benaderd

Afgelopen weekend onthulden verschillende Spaanse sportmedia dat FC Barcelona achter de schermen druk zocht naar een opvolger van Valverde, wiens contract aan het einde van dit seizoen zou aflopen. Duidelijk werd dat zowel clubicoon Xavi Hernández als de Nederlandse bondscoach en voormalig FC Barcelona-speler Ronald Koeman is benaderd. Die handelswijze leverde de club eerder op maandag kritiek op van een ander FC Barcelona-icoon, Andrés Iniesta. Hij riep de club op meer respect te hebben voor trainers.

Koeman bevestigde tegenover de NOS dat hij een aanbod had ontvangen om per direct aan de slag te gaan als hoofdtrainer, maar dat hij een tussentijdse overgang niet zag zitten gezien het aanstaande EK. Wel werd in oktober bekend dat Koeman een clausule in zijn contract heeft staan dat hij het Nederlands elftal onder bepaalde voorwaarden mag verlaten voor FC Barcelona.