Directeur Human Rights Watch toegang geweigerd tot Hongkong

Kenneth Roth wilde in Hongkong een kritisch rapport presenteren over „hoe de Chinese regering bewust probeert het internationale mensenrechtensysteem te ondermijnen”.
Kenneth Roth, de directeur van Human Rights Watch, in oktober tijdens een persconferentie in Brazilië.
Kenneth Roth, de directeur van Human Rights Watch, in oktober tijdens een persconferentie in Brazilië. Foto Nelson Almeida/AFP

De directeur van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, Kenneth Roth, is zondag de toegang ontzegd tot Hongkong. De Amerikaan plaatste vanaf het vliegveld van de autonome Chinese deelstaat een video op Twitter waarin hij zei dat hij Hongkong niet in werd gelaten om daar een kritisch rapport over China te presenteren.

Het verslag dat Roth woensdag in Hongkong tijdens een persconferentie wilde presenteren, betrof het jaarlijkse ‘wereldrapport’ van Human Rights Watch. Dit beschrijft hoofdzakelijk „hoe de Chinese regering bewust probeert het internationale mensenrechtensysteem te ondermijnen”, aldus Roth in de video, „niet alleen door de rechten van haar burgers te onderdrukken, maar ook door een ieder die probeert China te houden aan mensenrechtenstandaarden tegen te werken”. Dat hij nu aan de grens geweigerd is, ziet hij „als het meest recente bewijs dat China er alles aan doet om de handhaving van internationale mensenrechten te ondermijnen”.

Roth zegt dat dit de eerste keer is dat hem de toegang is geweigerd tot Hongkong, terwijl hij eerder „vrijelijk” de deelstaat inkwam. Een duidelijke reden voor de weigering zou niet zijn gegeven. Gedurende zeven maanden van soms gewelddadige anti-China-protesten zijn meerdere activisten, buitenlandse journalisten en een academicus op het vliegveld teruggestuurd. Volgens Roth is het feit dat hij niet is toegelaten „opnieuw een teken dat Beijing zijn onderdrukkende greep op Hongkong versterkt”. Roth zal het kritische rapport nu dinsdag in New York presenteren op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties.

Twitter avatar KenRoth Kenneth Roth Given that the authorities blocked me from entering Hong Kong to release @HRW‘s World Report (which this year tellingly highlights Beijing’s assault on the intern’l human rights system), I have returned to New York and will release it at the UN on Tuesday. https://t.co/bf0K3ptFlK