Bestand

Staakt-het-vuren Libië na oproep Turkije en Rusland

In Libië is in de nacht van zaterdag op zondag plaatselijke tijd een wapenstilstand ingegaan, nadat generaal Khalifa Haftar en zijn Libische Nationale Leger (LNA) ingingen op de oproep van Turkije en Rusland eerder deze week. Een aantal uur later volgde premier Fayez al-Sarraj het voorbeeld van Haftar. De Turkse president Erdogan en de Russische president Poetin riepen na maanden van zware gevechten eerder deze week op tot wapenstilstand. Haftar verwierp dat in eerste instantie, maar zaterdag kondigden de aan hem loyale milities toch aan de wapens neer te leggen – op voorwaarde dat de regering van premier Fayez al-Sarraj dat ook zou doen. Haftar heeft grote delen van het door geweld verscheurde Libië in handen. Vorige week woensdag veroverden zijn troepen de strategisch belangrijke kuststad Sirte. (NRC)