Benedictus

Ex-paus in boek tegen paus: ‘versoepel het celibaat niet’

De in 2013 afgetreden paus Benedictus XVI heeft zijn opvolger Franciscus opgeroepen de regels rond het celibaat niet te versoepelen. Hij deed de oproep in een boek dat volgende maand uitkomt waarin persbureau AP en Le Figaro inzage al hebben gehad.

Benedictus (92) schreef het boek met de aartsconservatieve kardinaal Robert Sarah, een criticus van Franciscus. Dit terwijl Benedictus bij zijn aftreden, als eerste paus in bijna 600 jaar, had beloofd zich niet te bemoeien met zijn opvolger.

Benedictus schrijft dat het celibaat van groot belang is voor priesters. In het huwelijk geeft een man zich over aan zijn familie, aldus Benedictus. „Omdat het dienen van de Heer eveneens de totale overgave van een man vereist, is het niet mogelijk om die twee roepingen tegelijkertijd uit te voeren.”

Zijn oproep komt op een moment dat Franciscus overweegt het priesterschap in de Amazone open te stellen voor getrouwde mannen, om daar het grote priestertekort tegen te gaan. Ook hebben de bisschoppen in de regio voorgesteld dat vrouwen ‘permanent diaken’ kunnen worden, en dat in de liturgie meer ruimte komt voor inheemse – volgens conservatieve katholieken heidense – elementen.

Conservatieve katholieken vrezen dat dit een opmaat kan zijn naar volledige afschaffing ervan. (NRC)