ABN Amro verlaagt spaarrente naar 0 procent

ABN Amro wordt de eerste van de drie grote Nederlandse consumentenbanken die particuliere spaarders geen rente meer geeft over hun spaarsaldo.
Het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam.
Het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam. Foto Piroschka van de Wouw/Reuters

Particuliere klanten van ABN Amro ontvangen vanaf 1 april geen rente meer op hun spaarrekening. Dat heeft de bank maandagmiddag laten weten. Voor zowel particuliere als zakelijke klanten met meer dan 2,5 miljoen euro op de bank geldt vanaf die datum een negatieve spaarrente van 0,5 procent.

ABN is de eerste grote consumentenbank in Nederland die de rente voor reguliere spaarders verlaagt naar 0 procent. Bij concurrenten ING en Rabobank staat de spaarrente bij vergelijkbare rekeningen op 0,01 procent. Bij kleinere banken zoals Triodos en Evi van Lanschot ging de spaarrente al eerder naar nul. Voor individuele zakelijke spaarrekeningen van ABN Amro gold dat percentage ook al.

Een negatieve spaarrente voor particulieren komt er bij ABN Amro niet, zo beloofde de bank in november. Dat betreft rekeningen met tegoeden tot 100.000 euro, wat neer komt op ongeveer 95 procent van de klanten. Bij een aantal private banking klanten en grote zakelijke klanten rekent de bank al wel negatieve rente.

Boeterente ECB

De spaarrentes van financiële instellingen lopen de afgelopen jaren gestaag terug. Dat komt onder meer door de lage marktrente in Europa en doordat de Europese Centrale Bank (ECB) een boeterente rekent aan banken die geld stallen bij die instelling, die vervolgens wordt doorberekend aan klanten van Nederlandse banken. Zo betaalt ABN Amro 0,5 procent rente voor gestald spaargeld. Het doel van de ECB daarbij is het stimuleren van de economie, met als uitgangspunt dat er meer geld geïnvesteerd zou worden bij een lagere rente.

Volgens ABN Amro heeft dit beleid er niet voor gezorgd dat klanten minder zijn gaan sparen. „Ondanks het lage renteklimaat nemen spaarsaldi toe. En spaargeld is relatief duur voor banken”, schrijft ABN maandag. De bank gaat er vanuit dat de spaarrente voorlopig laag blijft.

Het klinkt als een paradox: negatieve rente. Je krijgt geld toe als je leent, en je moet betalen als je spaart. De wereld op zijn kop. Toch is dat precies de situatie waarin de Nederlandse staat, voor het eerst in de geschiedenis, verkeert. Zijn de oude wetten van de economie niet langer geldig?