Robert Abela nieuwe premier van Malta

Robert Abela is relatief nieuw in de Maltese politiek, maar won zaterdagnacht overtuigend de verkiezing om het leiderschap van zijn partij.
Abela (links) omhelst Chris Fearne vrijdag voorafgaand aan de afscheidsspeech van voorganger Joseph Muscat.
Abela (links) omhelst Chris Fearne vrijdag voorafgaand aan de afscheidsspeech van voorganger Joseph Muscat. Foto Matthew Mirabelli/AFP

Robert Abela (42) is de nieuwe minister-president van Malta. Hij won zaterdag de verkiezing om het leiderschap van de lokale Arbeiderspartij en daarmee automatisch het premierschap. Vertrekkend premier Joseph Muscat feliciteerde Abela in de vroege uren van zondagochtend met zijn overwinning.

De aanslag op een journaliste legde veel media het zwijgen op. Nu het moordcomplot bloot ligt, zetten ze de macht onder druk.

In de leiderschapsverkiezing van de Partit Laburista Malta (PLM) werd volop gestemd. Meer dan 92 procent van de kiesgerechtigden – volgens de lokale krant Times of Malta zo’n 17.500 mensen – bracht een stem uit.

Op Malta, de kleinste EU-lidstaat, wonen een kleine 500.000 mensen. Rond half twee ‘s nachts riep partijleider Chris Cardona Abela uit als winnaar. Hij versloeg de ervaren concurrent Chris Fearne met bijna 58 procent van de stemmen. Fearne was vice-premier onder Joseph Muscat en was in aanloop naar de verkiezing lang favoriet.

Daphne Caruana Galizia

De PLM moest op zoek naar een nieuwe leider nadat Muscat begin vorige maand zijn aftreden aankondigde. Meerdere leden van zijn kabinet werden en worden genoemd als direct betrokkene bij de moord op onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia, bijna drie jaar geleden. Mogelijk speelde hij zelf ook een rol bij het opdracht geven tot dan wel toedekken van de politieke moord.

Twitter avatar JosephMuscat_JM Joseph Muscat Congratulations @robertabela_mt on being elected @PL_Malta leader. Proud to be handing over to him #Malta PM office on Monday. Thank you @chrisfearne for your excellent contribution to the party and country -JM

Abela is de zoon van George Abela, in 2009 de eerste president van Malta. Zijn termijn liep af in 2014. Zijn broers Wistin en Carmelo zijn respectievelijk minister van Financiën en Buitenlandse Zaken geweest. Zelf zat Robert Abela pas sinds 2017 in het Maltese parlement.