Libische generaal Haftar kondigt staakt-het-vuren af

In Libië wordt hevig gevochten in en nabij de hoofdstad Tripoli. Turkije en Rusland hadden opgeroepen tot het bestand.
Demonstranten tijdens een protest tegen generaal Haftar.
Demonstranten tijdens een protest tegen generaal Haftar. Foto AFP / Mahmud Turki

In Libië is omstreeks middernacht plaatselijke tijd een wapenstilstand ingegaan, nadat generaal Khalifa Haftar en zijn Libische Nationale Leger (LNA) ingingen op de oproep van Turkije en Rusland eerder deze week. Een aantal uur later volgde premier Fayez al-Sarraj het voorbeeld van Haftar, meldt persbureau AFP.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin riepen na maanden van zware gevechten eerder deze week op tot wapenstilstand. Haftar verwierp dat in eerste instantie, maar zaterdag kondigden de aan hem loyale milities toch aan de wapens neer te leggen. Op voorwaarde dat regering van premier Fayez al-Sarraj dat ook zou doen.

Oproep

Generaal Haftar heeft grote delen van het door geweld verscheurde Libië in handen. Vorige week woensdag veroverden zijn troepen de strategisch belangrijke kuststad Sirte. Het veroveren van Tripoli, waar de door de VN erkende regering van al-Sarraj huist, is nog onmogelijk gebleken.

Erdogan en Poetin riepen na een ontmoeting in Istanbul op donderdag op tot een staakt-het-vuren in Libië. Beide landen zijn actief in het Noord-Afrikaanse land: Turkije geeft onder andere militaire steun aan al-Sarraj, terwijl Russische huurlingen zouden meevechten aan de zijde van het LNA.

Een dag voor de ontmoeting tussen Erdogan en Poetin hadden in Brussel de EU-ministers van Buitenlandse Zaken ook al opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft daarnaast aangegeven een vredesconferentie in Berlijn te willen organiseren om het vredesproces in Libië verder op gang te helpen.