Kamercommissie sleept bestuur Al Fitrah-moskee voor de rechter

De moskee zou weigeren stukken te overleggen aan een Kamercommissie die de financiering van moskeeën in Nederland onderzoekt.
De Al Fitrah-moskee in de Utrechtse wijk Overvecht
De Al Fitrah-moskee in de Utrechtse wijk Overvecht Foto Martijn Beekman/ANP

Het bestuur van de Utrechtse Al Fitrah-moskee moet donderdag voor de voorzieningsrechter in Den Haag verschijnen. De moskee zou weigeren documenten te overleggen aan een Tweede Kamercommissie die de financiering van moskeeën in Nederland onderzoekt. Dat meldt het AD zondag.

Lees verder over de financiering van moskeeën in Nederland: Waarom de overheid geen greep krijgt op islamitisch oliegeld

Het onderzoek van de Tweede Kamercommissie werd ingesteld nadat NRC en Nieuwsuur in 2018 onthulden dat Koeweit en Saoedi-Arabië tientallen Nederlandse moskeeën financieren. Nederlandse politici reageerden bezorgd omdat met de miljoenen euro’s mogelijk ongewenste invloed wordt uitgeoefend op de instellingen. Zo eisten geldschieters bijvoorbeeld dat moskeeën meer ruimte moesten geven aan salafistische predikers.

De advocaat van Al Fitrah zegt tegen het AD dat het bestuur „onmachtig” is stukken te overhandigen omdat de FIOD bij een inval in 2016 alle documenten van de moskee zou hebben meegenomen. Hij is verbaasd over de snelle stap naar de rechter.

Giften blokkeren

De Kamer wil giften uit „onvrije” landen blokkeren. Met een publieke ondervraging wil ze meer inzicht krijgen in de geldstromen en wat hiertegen gedaan kan worden. Verschillende islamitische organisaties moeten onder ede in een publiekelijke ondervraging openheid geven over de buitenlandse financiering. Dit is het zwaarste onderzoeksmiddel na een parlementaire enquête, en wordt pas voor de tweede keer ingezet.

Vooralsnog zou de Al Fitrah de enige moskee zijn die voor de rechter wordt gedaagd. In april biedt de commissie haar eindverslag aan de Kamer.

Lees hier verder over de parlementaire ondervraging: Moskee overweegt boycot parlementaire ondervraging: ‘een aanfluiting’