Europol rolt mensensmokkelnetwerk op in Spanje en Gibraltar

De smokkelaars verkochten valse papieren waarmee migranten naar Europa konden reizen. Zo werd mogelijk ruim een miljoen euro buitgemaakt.
Spaanse en Gibraltarese politieagenten arresteren een van de 47 verdachten die aangesloten waren bij het mensensmokkelnetwerk.
Spaanse en Gibraltarese politieagenten arresteren een van de 47 verdachten die aangesloten waren bij het mensensmokkelnetwerk. Foto AFP/Spaanse politie

Het Europese agentschap Europol heeft een internationaal netwerk van 47 mensensmokkelaars opgerold in Spanje en Gibraltar. Dat meldt de politie van Gibraltar zondag. De verdachten verkochten valse papieren aan migranten, waarmee in totaal mogelijk ruim een miljoen euro werd buitgemaakt.

De Gibraltarese politie signaleerde eind 2018 een plotselinge stijging van het aantal Marokkaanse migranten dat met een Brits toeristenvisum op het schiereiland aankwam. Daarop werd het onderzoek gestart. Met de illegale visa reisden de migranten door naar Spanje en andere Europese landen. Welke landen dat precies zijn, is niet duidelijk.

130 Marokkaanse migranten

Mogelijk zijn meer dan 130 Marokkaanse migranten gelinkt aan het netwerk, dat bestond uit een Marokkaanse en Spaanse tak. De smokkelaars vroegen per migrant 7.000 tot 8.000 euro in ruil voor de documenten.

Drie verdachten werden gearresteerd in Gibraltar, de andere 44 in Spaanse provincies. Bij huiszoekingen werd 19.000 euro contant geld in beslag genomen, evenals telefoons, auto’s en verschillende documenten. Ruim 200 politieagenten waren betrokken bij de operatie.

Twitter avatar RGPolice Royal Gib Police Joint investigation between @RGPolice & @policia spanning almost a year concludes with 47 arrests & the successful dismantling of an organised crime group that smuggled over 130 migrants from Morocco to Spain via #Gibraltar Read more https://t.co/lmoIHcSJA5 https://t.co/8V1VlFqi1d

Correctie (13 januari 2020): In een eerdere versie van dit bericht werd naar Gibraltar verwezen met het woord ‘eiland’ in plaats van ‘schiereiland’. Dat is verbeterd.