Acteur Aart Staartjes (81) overleden na verkeersongeluk

De acteur, bekend als Meneer Aart in Sesamstraat, raakte eerder deze week zwaargewond bij een verkeersongeluk.
Aart Staartjes met Tommie tijdens een aflevering van Sesamstraat.
Aart Staartjes met Tommie tijdens een aflevering van Sesamstraat. Foto ANP

Televisiemaker en acteur Aart Staartjes, bekend van zijn rol als Meneer Aart in het kinderprogramma Sesamstraat, is overleden. Dat bevestigt zijn familie zondag tegenover persbureau ANP. De 81-jarige acteur raakte vrijdag zwaargewond bij een verkeersongeluk met zijn brommobiel in Leeuwarden en is aan zijn verwondingen bezweken.

Lees ook de necrologie over Aart Staartjes: opstandig en innemend televisie-icoon

Staartjes begon in 1984 in Sesamstraat, waar hij het norse figuur speelde dat vooral mopperde op de dieren zoals Tommie, Ieniemienie en Pino. Ook werkte hij vanaf de jaren zeventig mee aan andere kinderprogramma’s waaronder De Film van Ome Willem en Het Klokhuis.

De afgelopen jaren woonde Staartjes met zijn vrouw in het Friese plaatsje Dronryp, in de buurt van Leeuwarden. In de Friese hoofdstad raakte de acteur, die in zijn brommobiel reed, vrijdagmiddag in botsing met een auto. Een traumahelikopter werd ingezet en de acteur werd zwaargewond opgenomen in het ziekenhuis, waar hij overleed.

De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. Staartjes wordt in besloten kring begraven.

Bekijk hier een fragment van Meneer Aart en Pino in Sesamstraat:

Lees dit NRC-interview met Aart Staartjes uit 1993: Aart Staartjes over kindertelevisie; Een ettertje lukt het best