Vergaande samenwerking tussen TU Delft en Erasmus

Universiteiten Het Erasmus MC, de Erasmus universiteit en de TU Delft willen met elkaar ‘versmelten’ .

Het Erasmus MC, de Erasmus Universiteit en de TU Delft gaan vergaand samenwerken, met name op het gebied van gezondheid en technologie, kunstmatige intelligentie en verstedelijking. „We gaan de muren slechten tussen alles wat bèta is, gamma, alfa, medisch en techniek”, zegt Tim van der Hagen, rector van de TU Delft.

De drie instituten trekken komende tien jaar een half miljard euro extra uit voor de plannen. In samenspraak bouwen ze een health technology campus op het terrein van het Erasmus MC. Ook komen er dertig laboratoria waar onderzoek zal worden gedaan naar kunstmatige intelligentie. Rond dit thema zijn ook de Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum samenwerkingspartners. Alle 85.000 studenten uit Leiden, Delft en Rotterdam „gaan we opvoeden en onderwijzen in kunstmatige intelligentie”, zegt Van der Hagen. „Wij zijn ervan overtuigd dat in alle domeinen die je maar kunt bedenken, kunstmatige intelligentie een rol gaat spelen.”

De samenwerking is hard nodig voor de internationale concurrentie, laten de drie voormannen van de instituten weten in een interview met NRC. Daarnaast verwijzen ze naar maatschappelijke vraagstukken, zoals het betaalbaar houden van de zorg en personeelstekorten. „Maatschappelijke problemen zijn grootschalig en divers”, zegt Van der Hagen. „De samenleving vraagt om meer dan samenwerking van ons.”

De partners vragen voor hun plannen financiële steun bij de Europese Unie, de provincie, gemeenten en bedrijven. Ze zijn, naar eigen zeggen, al met alle multinationals in Nederland in gesprek. Voor de samenwerking werd inspiratie opgedaan op campussen in Boston, Singapore en Tel Aviv.

Dertig verdiepingen

Het meest concreet zijn de plannen voor de gezondheidstechnologiecampus bij het Erasmus MC. Met de sloop van Dijkzigt, het voormalig onderkomen van het ziekenhuis, komt er ruimte voor vrij. Op een eerste tekening zijn tien nieuwe gebouwen te zien op het terrein, een van dertig verdiepingen hoog. Er moet plek komen voor onderzoekers, uit de universiteiten ontsponnen start-ups en het bedrijfsleven. „De toekomst van zorg ligt bij wiskunde, kunstmatige intelligentie, optica (licht- en lenstechniek) en domotica”, zegt Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter van het Erasmus MC. Momenteel worden er al 34 postdoctorale onderzoekers geworven die zowel bij de TU Delft als bij het Erasmus MC in dienst komen.

Het derde thema waar de partners zich op richten is wat ze duurzame leefomgeving noemen. „In Rotterdam grijpt alles in elkaar: het heeft een haven, een fijnstofprobleem, een mobiliteitsprobleem en een tweedeling in de samenleving”, zegt Van der Hagen.

Voor de mannen is het glashelder: hun plannen vragen ook om beter openbaar vervoer. „Als je mensen wil laten samenwerken, is het cruciaal dat ze zo snel mogelijk naar elkaar toe kunnen komen”, zegt Rutger Engels, rector van de Erasmus Universiteit. Ze denken aan extra metrohaltes en een uitbreiding van het spoornetwerk tussen Rotterdam en Delft.

Student geneeskunde moet over robots leren pagina E6-7