Posse neemt afscheid met een boedelveiling

Restaurant Posse keert vrijwel zeker terug in de Fenix II, al zijn de besprekingen over de precieze ruimte die de zaak straks in de loods krijgt nog niet helemaal afgerond. Eigenaar Paul Posse overlegt bovendien nog met de Stichting Droom en Draad over drie initiatieven die hij daar in 2023 tegelijkertijd van de grond wil tillen: een galerie voor Rotterdamse fotografen, een bed & breakfast en Girls to Go, een leer/werk-traject in de horeca voor meiden die op Katendrecht en in andere delen van Zuid wonen.

Zondag 19 januari is Posse voor het laatst open, maar komende zondag wordt alvast een groot deel van het vintage interieur geveild. Rasverzamelaar Paul Posse weet zich privé en in zijn werk doorlopend geïnspireerd door cultureel erfgoed. Camera’s, fotografie, parafernalia uit de Roaring Twenties, westerns, de vormgeving en stilering in films als À bout de Souffle met Jean-Paul Belmondo en Jean Seberg, Amerikaanse old-timers, motoren en klassieke fietsen.

Geïnteresseerden kunnen op de veiling meedingen naar onder meer de tafels, banken, kasten, stoelen en lampen van Posse. Ook de meeste foto’s aan de muren gaan onder de hamer, net als veel van zijn klassieke caféracers, tandems en fixies die in het oude handelsveem van Steinweg staan uitgestald.

Even bijzonder als de sfeer en aankleding van Posse was ook de aantrekkingskracht ervan op een heel divers publiek. In de zevenenhalf jaar dat het in zijn huidige entourage (en met rockabilly’s als bedienend personeel) heeft bestaan, groeide het café-restaurant-terras uit tot een plek waar zowel buurtbewoners, dagjesmensen en fietsclubs als prominenten uit de politiek, de kunst en de internationale zakenwereld graag kwamen eten en drinken. Oud-burgemeester Opstelten van Rotterdam vierde er nog onlangs de verschijning van zijn biografie in aanwezigheid van de complete VVD-top en premier Rutte.

Disbalans

Terugblikkend noemt Paul Posse (van huis uit modefotograaf) die diversiteit ook het mooiste wat zijn avonturen in de horeca hem tot dusver hebben gebracht. „Het eerste grote diner dat we hadden, was voor een huwelijkspaar waarvan zij van zwaar gereformeerde huize was en hij een losbol uit de reclame. Maar die twee heel verschillende gezelschappen die ze hier samenbrachten, voelden zich meteen op hun gemak. Toen wist ik dat het idee achter deze zaak werkte. Bij iedereen die Posse binnenkwam, gebeurde iets in het hoofd. Je raakte eerst een beetje in disbalans, en het moment erna besefte iedere gast dat hij of zij hier helemaal zichzelf kon zijn.”

Paul Posse overbrugt de jaren waarin de Fenix 2 wordt verbouwd op Katendrecht met de opening van een pop-up-de-luxe in wat nu nog ijssalon Hijs op de Brede Hilledijk is. Een paar straten verderop runnen hij en zijn 26 medewerkers dan ook eethuis en muziekpodium The LisaMarie nog. Het Posse-imperiumpje breidt binnenkort vervolgens verder uit naar de „overkant van het water”. In Rotterdam-Schiemond krijgt het vervallen pand van restaurant Vis aan de Maas dit voorjaar opnieuw een bestemming als eetgelegenheid. Eaux, zo luidt de belofte, wordt „nóg meer rock & roll” dan Posse al was. Het markante, houten veerhuis van de RDM ernaast is volgens Paul Posse intussen stilletjes aangekocht door de Stichting Droom en Daad, in de bedoeling er een literair café in onder te brengen.

Wat er met het eveneens monumentale portiershuisje van Steinweg op het Veerplein, tegenover Posse, zal gebeuren is nog ongewis. Theater Walhalla zou het als beoogde ticket-office willen aankopen van de Gemeente Rotterdam, die het eigendom ervan claimt. Paul Posse, die de loge tot nu toe als private dining-locatie in gebruik had, hoopt op zijn beurt dat het portiersverblijf als algemeen informatiepunt voor bezoekers gaat dienen. „De kiosk die als toegangspoort naar heel Zuid functioneert. Waar je fiets- en wandelkaarten kunt kopen en te weten komt wat er in dit stadsdeel allemaal nog meer te doen is dan op Katendrecht alleen. Mooi dat we het hier op de Kaap al zo goed voor elkaar hebben, maar Zuid is zo veel groter dan dit populaire wijkje en moet ook maar eens in de spotlights.”

De veiling van de Posse-boedel op zondag 12 januari start om 14.00 uur. Het aanbod is te vinden op posse.nl