EK afstanden: goud voor Esmee Visser en Patrick Roest

Esmee Visser prolongeerde zaterdag op de EK afstanden haar titel op de 3.000 meter. Patrick Roest won het goud en reed een baanrecord op de 5.000 meter.
Esmee Visser reed een ereronde in Thialf, na de snelle overwinning op de 3.000 meter bij de EK afstanden.
Esmee Visser reed een ereronde in Thialf, na de snelle overwinning op de 3.000 meter bij de EK afstanden. Foto Sem van der Wal/ANP

Nederlandse schaatsers behaalden zaterdag meerdere successen tijdens de tweede dag van de EK afstanden in Thialf. Zo prolongeerde Esmee Visser haar titel op de 3.000 meter en won Patrick Roest goud op de 5.000 meter, met een baanrecord. Op de 500 meter won Dai Dai Ntab het zilver. Bij de vrouwen reed het talent Femke Kok op die afstand een verrassende vierde plaats.

De 24-jarige Roest, schaatser van Team Jumbo-VIsma, zegevierde in Heerenveen met een tijd van 6,08.92, de snelste tijd ooit verreden in Thialf. Sven Kramer, die al in de tweede rit uitkwam, won het zilver (tijd: 6,10.76). Het brons was voor Denis Joeskov (6,12.26). Jorrit Bergsma, die in de laatste rit tegen de Rus reed, verloor op de streep die strijd om de derde plek (6,12.51).

Zowel Roest als Kramer presteerden daarmee in het Europese toernooi zoals ze ook tijdens de NK afstanden hadden gedaan: toen werden ze ook nummers één en twee.

Esmee Visser slaagde er eerder op de dag al in opnieuw Europees kampioen te worden. Ze verreed de 3.000 meter in 3,59.15 en liet de Russin Natalia Voronina en de Italiaanse Francesca Lollobrigida ruim achter zich. Visser (23) was de enige die onder de 4,00.00 wist te blijven. Olympisch kampioene Carlijn Achtereekte ging op dezelfde afstand hard van start. Halverwege was ze veel sneller dan Visser, maar dat tempo hield ze niet vol. Zij finishte uiteindelijk als vijfde, Irene Schouten werd zevende.

500 meter mannen

Ook succes voor Dai Dai Ntab, die zilver veroverde op de 500 meter. De 25-jarige sprinter van Team Reggeborgh finishte in de achtste rit in een tijd van 34,47. In de tiende en laatste race dook de Rus Pavel Koelizjnikov nog net onder de tijd van de Nederlandse kampioen: 34,38. Het EK-brons was voor de Rus Roeslan Moerasjov met 34,59. Jan Smeekens reed de vijfde tijd (34,78). Kai Verbij eindigde met 34,91 als zesde.

Ronald Mulder kon zijn Europese titel niet verdedigen. De 33-jarige sprinter kwam door materiaalpech bij de NK afstanden eind december niet verder dan de elfde plek en was daardoor niet geplaatst voor de EK.

Femke Kok net naast podium

Bij de vrouwen werd Femke Kok verrassend vierde op de 500 meter. Het 19-jarige schaatstalent behaalde met een tijd van 37,66 seconden een persoonlijk én een juniorenwereldrecord. De Russin Olga Fatkoelina reed Kok in de laatste rit met de winnende tijd van 37,40 van het podium. (ANP)