Nieuwe advocaat kroongetuige Nabil B.: ik wil de rechtsstaat verdedigen

Veel advocaten hadden „hun mond vol” van de rechtsstaat, maar wilden kroongetuige Nabil B. niet bijstaan. Zijn nieuwe advocaat stoorde zich daaraan.
Zware bewaking bij de rechtbank op Schiphol voor een pro-formazitting in het Marengo-proces.
Zware bewaking bij de rechtbank op Schiphol voor een pro-formazitting in het Marengo-proces. Foto Remko de Waal/ANP

De nieuwe, anonieme advocaat van Nabil B. heeft zich eraan gestoord dat veel vakgenoten „op tv hun mond vol hebben van de rechtsstaat maar zich volkomen afzijdig houden als die moet worden verdedigd”. Mede daarom heeft zij of hij de verdediging van de kroongetuige in het Marengo-proces op zich genomen, zegt de anonieme strafpleiter zaterdag in De Telegraaf.

De advocaat sprak met de krant op voorwaarde dat geen enkel detail over zijn of haar beveiliging, identiteit of professionele of persoonlijke omstandigheden naar buiten gebracht mocht worden. Het is zelfs niet bekend of het om een man of een vrouw gaat. De reden daarvoor is de moord op Derk Wiersum, de vorige advocaat van B. Hij stond de kroongetuige bij in de zaak rond een aantal liquidaties waarin Ridouan Taghi hoofdverdachte is, en werd in september in Amsterdam doodgeschoten.

Veiligheid

De mogelijke gevolgen voor de veiligheid van de nieuwe advocaat speelden een rol bij de afweging om B. te verdedigen, vertelt die in De Telegraaf. „Natuurlijk realiseerde ik me direct dat een positief antwoord aan Nabil grote consequenties heeft voor mijn persoonlijke en zakelijke leven. Voor jaren, maar misschien wel voor de rest van mijn leven.” De strafpleiter zegt nu te leven „in de wereld van Netflix-series als Narcos of Bodyguard, inclusief geblindeerde gepantserde limousines en mannen met oortjes in voortdurend om je heen”.

Ook in de omgeving van de advocaat waren er zorgen over het besluit om B. te verdedigen, zegt hij of zij in de krant. „Een secretaresse meent dan plotseling ook inspraak te hebben. De meeste mensen denken onder dit soort omstandigheden toch vooral aan zichzelf.” De mensen die wel bereid waren „offers te brengen om de rechtsstaat te verdedigen” gaven de raadsman „het gevoel van een Gerrit van der Veen-groep, ofwel een verzetsgroep die het vertikt zich te onderwerpen aan boosaardigheid en geweld”.

Kritiek op Weski

De advocaat uitte zaterdag in de krant ook kritiek op vakgenoot Inez Weski, die Ridouan Taghi bijstaat. Zij zou te veel bezig zijn met het zoeken van de publiciteit en volgens Nabil B. bovendien zijn raadslieden in gevaar brengen.

Volgens Weski maakt de anonimiteit van de raadslieden van B. het onmogelijk om te controleren of de kroongetuige niet tot verklaringen komt in samenspraak met zijn verdediging, zo zei zij eerder tegen de NOS. Mogelijk verloopt het verhoor van B. via een audioverbinding en zal de stem van de verdediging vervormd worden.

Volgens Nabil B. heeft de verdediging van Taghi geïmpliceerd dat hij met Wiersum „verklaringen in elkaar had gepuzzeld om mensen veroordeeld te krijgen”. Daarmee zou gesuggereerd zijn dat B. en zijn vorige raadsman te „kwader trouw” hebben gehandeld, waarmee er volgens B. aan is bijgedragen dat Wiersum uit wraak is omgebracht. Weski laat aan De Telegraaf weten dat zij alleen de communicatie tussen B. en zijn verdediging wil kunnen zien. Wat haar betreft mogen ze vermomd worden en verder anoniem blijven. ‘

Het is zaterdag bekend geworden dat zij bij de deken van Amsterdamse Orde van Advocaten een klacht indient tegen de advocaat van Nabil B., vanwege de uitingen in De Telegraaf. Volgens haar doet B.’s advocaat doet „willens en wetens in strijd met de feiten allerlei lasterlijke en zelfs opruiende uitspraken”.

Begin deze maand werd duidelijk dat Nabil B. bijgestaan zou worden door twee advocaten die beiden anoniem blijven. Hoe die zullen samenwerken en hoe het straks in de rechtszaal zal lopen, is nog onduidelijk; ook in het interview met De Telegraaf wordt daarover niet gesproken. De eerstvolgende openbare zitting in de zaak is in februari. Daarbij zal voor het eerst ook hoofdverdachte Ridouan Taghi aanwezig zijn. Hij werd vorige maand opgepakt in Dubai.

Lees ook het profiel van Ridouan Taghi: ‘Ze gaan voelen wat woede is’