‘Ik koop alleen eten dat ik lekker vind’

Foto Casper van der Veen

Chemisch analist Bas Raaijmakers (54) is op Derde Kerstdag aan het inslaan voor het avondeten. „Met kerst is er veel zoetigheid in gegaan, dus nu ga ik weer voor gezond.”

Hoe gaat u dat invullen?

„Voor vanavond heb ik biologische kipfilet met spruitjes, thuis heb ik nog aardappels liggen. Ook haal ik altijd veel fruit in huis.”

De feestdagen kunnen duur zijn. Zitten er aanbiedingen bij?

„Heel veel! De spruitjes, sinaasappelen, kaas en kakifruit zijn in de aanbieding. De tissues stonden niet op mijn lijstje, maar toen ik zag dat ze in de bonus waren, heb ik gelijk twee pakken gekocht. De havermoutpap had zelfs 35 procent korting.”

Let u op aanbiedingen?

„Als eenpersoonshuishouden hoef ik niet ver vooruit in te kopen of in te vriezen, dus vaak kijk ik in de winkel of ik aanbiedingen spot. Omdat het alleen voor mezelf is, kan ik makkelijker kiezen. Dan zie ik vlees met 35 procent korting en eet ik dat diezelfde avond. Soms zijn magnetronschotels twee voor de prijs van één, dan koop ik die en vul ik het aan met wat extra vis, groente of fruit. Ik koop wel alleen eten dat ik lekker vind.”

Wat vindt u verder belangrijk aan de spullen die u in huis haalt?

„Ik koop veel biologische producten, omdat dat veiliger is en de dieren een beter leven hebben gehad. Zo weet ik dat ik geen plofkip koop, ik heb nu ook scharreleieren en biologische pindakaas en brood. Zo veel duurder is biologisch ook weer niet.”

Foto Casper van der Veen