Vrouwelijke BBC-presentator wint rechtszaak om gelijke betaling

Presentator Samira Ahmed verdiende ruim zes keer zo weinig als een mannelijke collega die een soortgelijk programma presenteert.
BBC-presentator Ahmed komt aan bij de rechtbank voor de zaak tegen haar werkgever.
BBC-presentator Ahmed komt aan bij de rechtbank voor de zaak tegen haar werkgever. Foto Vickie Flores/LNP/REX

De Britse BBC-presentator Samira Ahmed is vrijdag in het gelijk gesteld in een rechtszaak die ze aanspande tegen haar werkgever omdat die haar minder betaalde dan haar mannelijke collega’s. Ahmed claimde dat ze recht heeft op bijna 700.000 pond (ruim 800.000 euro) aan achterstallige betalingen, schrijft de BBC. Meer dan honderd vrouwen hadden zich bij de rechtszaak van de journalist aangesloten.

De 51-jarige Ahmed presenteert het programma Newswatch waarvoor ze 440 pond (510 euro) per aflevering krijgt. Haar collega Jeremy Vine presenteert het vergelijkbare programma Points of View en ontvangt 3.000 pond (3.482 euro) per aflevering. Dat verschil verklaarde de BBC door te stellen dat Ahmed en Vine „zeer verschillende rollen” vervullen. Daar gaat de rechtbank niet in mee. Volgens het vonnis doet Ahmed „hetzelfde of grotendeels vergelijkbaar” werk als Vine.

Blij

Ahmed is blij met het oordeel. „Ik kijk er naar uit mijn werk te blijven doen en te rapporteren over verhalen, in plaats van er zelf één te zijn”, reageerde de journalist volgens de BBC.

Lees hier over de zaal van oud-China-correspondent van de BBC Carrie Gracie: Vertrek BBC-journalist wakkert loonkloofdiscussie weer aan

Het is niet de eerste keer dat de BBC op de vingers wordt getikt om seksuele loondiscriminatie. Begin 2018 nam Carrie Gracie ontslag als China-correspondent omdat ze minder betaald kreeg dan haar mannelijke collega’s. Op Twitter feliciteert ze vrijdag Ahmed en zegt ze te hopen dat de gewonnen rechtszaak „vrouwen wereldwijd aanmoedigt op te komen voor gelijke beloning voor hun werk”.

Twitter avatar BBCCarrie Carrie Gracie @SamiraAhmedUK I could not be more proud of you … and all the #bbcwomen at your back. 2020 is the 50th anniversary of the Equal Pay Act and I hope your victory gives courage to women everywhere to stand up for the value of their work. As for #BBC bosses, time to stop digging.