Vijf cipiers verwond in ‘terroristische’ aanval in Engelse gevangenis

In de Whitemoor-gevangenis vielen twee gedetineerden donderdag bewakers aan met steekwapens. De antiterrorisme-eenheid doet onderzoek.
De beveiligde gevangenis HMP Whitemoor in de county Cambridgeshire, in Engeland.
De beveiligde gevangenis HMP Whitemoor in de county Cambridgeshire, in Engeland. Foto Hollandse Hoogte

Twee gedetineerden in een extra beveiligde gevangenis in Engeland hebben donderdag bewakers aangevallen met zelfgemaakte steekwapens. Ze droegen nepbomgordels. Vijf cipiers raakten gewond. De Britse politie beschouwt de actie als een terroristische daad, zo maakte een leidinggevende vrijdagmiddag bekend.

Britse media, waaronder The Guardian, beschrijven hoe de aanval donderdagochtend in de Whitemoor-gevangenis verliep: toen de deuren van het cellenblok opengingen, werd één cipier neergestoken - volgens de krant was hij „vermoedelijk het initiële doelwit”. Vier andere bewakers kwamen dat slachtoffer te hulp en raakten ook gewond. Alle vijf gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. De eerste man was zwaargewond.

De BBC meldt dat een van de twee aanvallers een 24-jarige man is die in 2015 werd veroordeeld tot 22 jaar cel voor het beramen van een terroristische aanval op een Britse militair. Hij beoogde die soldaat te onthoofden. De andere gevangene zit in de zwaarbeveiligde Whitemoor-gevangenis vanwege een geweldsmisdrijf. Beide mannen zijn bekeerde moslims. Na de aanval zitten de twee nog vast in Whitemoor, zo meldt de politie.

Extremisten in Engelse gevangenissen

De Londense MET Police, waar de antiterrorisme-eenheid onder valt, opende donderdag een onderzoek „vanwege bepaalde omstandigheden met betrekking tot het incident”. De POA, de vakbond voor gevangenispersoneel, prees het personeel en onthield zich donderdagavond van verder inhoudelijk commentaar. De vakbond laat vrijdag weten: „Terwijl het politieonderzoek aan de gang is, volstaat het te zeggen dat de POA al lang campagne voert voor correcte aanklachten tegen gedetineerde daders [vanwege aanvallen op gevangenispersoneel], en om de maximale straffen op te leggen als die aanklachten eenmaal zijn bewezen.”

HMP Whitemoor ligt in de county Cambridgeshire. Er zitten tussen de vier- en vijfhonderd mannelijke gevangenen, onder wie enkele van de ‘meest gevaarlijke’ categorie. Ook zitten in de gevangenis veroordeelde terroristen opgesloten. In februari vorig jaar raakten enkele medewerkers gewond nadat een oproer uitbrak in de gevangenis.

Na de aanval donderdag laait in het Verenigd Koninkrijk de discussie weer op over de detentie van terroristen en radicalisering van gedetineerden. In onderzoeken kwam vaker naar voren dat personeel van Whitemoor vreesde dat gevangenen elkaar radicaliseerden (pdf). Sinds 2016 kunnen extremisten die mogelijk andere gevangenen willen radicaliseren, in aparte eenheden in Engelse en Welshe gevangenissen worden gezet.