Vestia wil slopen, maar mag 17 huurcontracten in Rotterdam niet beëindigen

Woningcorporatie Vestia wil 535 sociale huurwoningen in Rotterdam-Zuid slopen en herbouwen. Zeventien huurders die weigerden te vertrekken, mogen blijven.
Bewoners die afgelopen zomer protesteerden tegen de voorgenomen sloop van hun huurwoningen.
Bewoners die afgelopen zomer protesteerden tegen de voorgenomen sloop van hun huurwoningen. Foto Joke Schot

Zeventien huurders in de Tweebosbuurt in Rotterdam-Zuid hoeven hun huis niet te verlaten. Woningcorporatie Vestia wil 535 sociale huurwoningen in de wijk slopen en herbouwen. Sommige bewoners weigerden in weerwil van die plannen hun huis te verlaten. De kantonrechter bepaalde vrijdag dat Vestia hun huurcontracten niet mag beëindigen.

Vestia heeft de bewoners onder meer niet tijdig betrokken bij de plannen. Ook hebben de huurders nauwelijks hulp gekregen bij het vinden van een andere woning en Vestia heeft ze niet de mogelijkheid geboden terug te keren in de nieuw te (her)bouwen woningen. „En dat terwijl Vestia als kerntaak heeft om ervoor te zorgen dat personen in verband met hun lage inkomen goed en betaalbaar kunnen wonen”, aldus de rechtbank.

De uitspraak is opvallend omdat de rechter in september in een vergelijkbare zaak besliste dat elf andere huurders die weigerden te vertrekken hun huis wél moesten verlaten. De kantonrechter zei toen dat de sloop- en herbouwplannen van Vestia aansluiten bij die van de gemeente Rotterdam. Die plannen werden gemaakt om de achterstanden rond werk, wonen, onderwijs en veiligheid in Rotterdam-Zuid te verkleinen.

Vestia laat in een reactie aan NRC weten verrast te zijn door de uitspraak. „In alle eerdere uitspraken werden de lichten voor ons op groen gezet”, zegt directeur wonen Robert Straver. Volgens hem ging het bij deze zeventien bewoners om een identieke zaak en zijn geen nieuwe of andere feiten aangeleverd. „Alleen de uitspraak is anders”, aldus Straver. Welke consequenties dit heeft voor de voorgenomen sloop, is voor Vestia nog onduidelijk. De woningcorporatie overweegt momenteel of ze in beroep gaat tegen de uitspraak.

Lees ook deze reportage: De sloop van een buurt die nog niet ‘op’ is