Thuiskok

Bajirakjuk

Fresh Cockles isolated on white background. Cerastoderma edulis. Bivalve mollusc
Fresh Cockles isolated on white background. Cerastoderma edulis. Bivalve mollusc

Naast de vele kimchi-variaties bevat het boek ook andere interessante gerechten uit de Zuid-Koreaanse keuken, zoals deze hartige rijstpap met schelpjes. Er staat nergens vermeld voor hoeveel personen de recepten zijn, maar gezien de 110 gram rijst, is dit gerecht geschikt voor twee personen als hoofdgerecht en voor vier personen als bijgerecht.

Spoel de rijst tot het water helder kleurt. Giet zo veel mogelijk water af en laat de rijst even rusten. Maak intussen de groenten schoon. Snijd de wortel en shiitakes in blokjes van een halve centimeter dik. Bewaar ze in aparte schalen. Snijd de lente-ui in fijne ringetjes. Zet het water op een hoog vuur. Dompel er de gewassen kokkels in. Zet het kookvuur op een minimum zodra de schelpjes opengaan. Vis ze eruit en bewaar ze in een afgesloten kom om te voorkomen dat ze uitdrogen. Doe de rijst in de visbouillon en roer regelmatig de rijst los. Kook ongeveer tien minuten op een middelhoog vuur. Roer de wortelblokjes erbij. Als de wortel beetgaar is, voeg je de shiitakes en lente-ui eraan toe. Zet het vuur zo laag mogelijk en laat het geheel ongeveer vijf minuten sudderen. Breng op smaak met zout. Serveer in een soepkom, dresseer met een scheutje sesamolie, de schelpjes en wat sesamzaad of bieslook.