Soms heb je efkes nood aan rust

De toerist Nederland, topbestemming volgens Lonely Planet, wordt drukbezocht door toeristen. Wie zijn zij?

Stef en Bart Maes in Nijmegen.
Stef en Bart Maes in Nijmegen.

Luid kletsend loopt de familie Maes rond de Stevenkerk in Nijmegen. Op de vraag of ze op vakantie zijn, moet Stef Maes (31) lachen. „Ja, valt het op?”, zegt hij met een Vlaamse tongval. Met zijn twee kinderen, vrouw, ouders en broer Bart (28) zit hij vier dagen in een Airbnb in Leuth, een klein dorp tussen Arnhem en Nijmegen.

Daar is volgens Bart niks te doen. Maar dat geeft niet, want de broertjes Maes zitten allebei in het onderwijs, „dus dan heb je efkes nood aan rust”. Stef is sportleraar op de basisschool en Bart geeft ‘handel en kantoor’ – „een soort economie” – op de middelbare school. Het is pas drie maanden geleden dat Barts carrière als leraar is begonnen. Daarvoor was hij autoverkoper bij Ford, maar na zeven jaar besloot hij iets anders gaan doen. „Hij zag de verlofdagen van zijn broer, en wilde ook zo veel vakantie”, lacht Stef. „Nee, nee”, corrigeert Bart. Hij legt uit dat hij als klein kind al graag voor de klas stond. Bart is blij met zijn carrièreswitch, maar vindt het docentschap ook vermoeiend. „Kinderen zijn niet altijd makkelijk”, zegt hij lachend.

Deze ochtend heeft Bart in de omgeving van Leuth een wandeling van tien kilometer gemaakt en vanmiddag is de hele familie naar Nijmegen gegaan. Stef kwam hier al eens eerder, en wilde de stad graag aan de rest laten zien. Maar tot nu toe vindt Bart Den Bosch – waar hij een dag eerder was – toch mooier. „Heel gezellige straatjes, en mooi aangekleed.” Den Bosch vindt hij ook mooier dan Breda, Tilburg en Eindhoven, waar hij regelmatig komt. „Ik ga daar dikwijls feesten.” Want uitgaan in Nederland is volgens Bart gezelliger dan in België – „er wordt meer gedanst” – en vanaf Turnhout is het „maar een halfuurtje” met de auto.

Morgen staat een bezoek aan Arnhem op de planning, en een schietles bij de schuttersvereniging van Leuth. Als verrassing voor de vader van Stef en Bart, die dan jarig is. „Maar hij weet dat nog niet”, zegt Stef op gedempte toon.

Tekst en foto