Verkiezingen Sint-Maarten gewonnen door Nationale Alliantie

De Nationale Alliantie heeft zes van de vijftien zetels gewonnen in het parlement van Sint-Maarten. Grote verliezer is de Verenigde Democraten, die in 2018 nog won.
Een stembus wordt geleegd na de verkiezingen van 9 januari.
Een stembus wordt geleegd na de verkiezingen van 9 januari. Foto Tim van Dijk

De Nationale Alliantie hebben de verkiezingen op Sint-Maarten gewonnen. Nieuwssite Caribisch Netwerk meldt vrijdag dat de partij zes van de vijftien zetels krijgt in het parlement van het Bovenwindse eiland.

Grote verliezer van de verkiezingen van donderdag is de Verenigde Democraten, die 1 zetel overhoudt. Bij de stembusgang in 2018 was die partij nog de grote winnaar. De United People’s Party (UPP) was met vier zetels de grootste na de Nationale Alliantie. United Sint-Maarten Party won twee zetels, de Party for Progress eveneens.

De winnaar, de Nationale Alliantie, is de partij van de huidige interim-premier Silveria Jacobs van Sint-Maarten. Het is ook de partij van oud-premier William Marlin, nummer drie op de kieslijst, die na orkaan Irma in 2017 in conflict kwam met de Nederlandse regering. Marlin weigerde de Nederlandse voorwaarden voor noodhulp te accepteren en trad eind dat jaar af onder grote druk. In een interview met NRC zei hij onder meer dat Nederlandse mariniers „niets” deden tijdens plunderingen na de orkaan.

‘Marlin was right’

De partij voerde de afgelopen tijd verkiezingscampagne met de slogan ‘Marlin was Right’. Dit was een verwijzing naar de trage wederopbouw van Sint-Maarten en de onvrede over de Nederlandse noodhulp. De ombudsman van Sint-Maarten, Gwendolien Mossel, sprak vorig jaar in een rapport van een sociale crisis. Samen met de Nederlandse Ombudsman Reinier van Zutphen riep ze beide regeringen op meer tempo te maken.

De verkiezingen van donderdag waren de vijfde in tien jaar tijd. Door terugkerende onenigheid in verschillende coalities kende Sint-Maarten de afgelopen tien jaar negen verschillende regeringen, waarvan vier interim-kabinetten.

Met 59 procent is de opkomst nog nooit zo laag geweest op Sint-Maarten, schrijft persbureau ANP. Er wonen ruim 42.000 mensen op het eiland. In 2017 werd het getroffen door de verwoestende orkaan Irma. Het Nederlandse kabinet trok 550 miljoen euro uit voor de wederopbouw van het eiland.