Politie: ruim negenduizend incidenten rond jaarwisseling

Het aantal incidenten tijdens Oud en Nieuw nam met vierhonderd toe. Ten opzichte van vorig jaar werden wel iets minder mensen gearresteerd.
In Den Haag hield de politie controles op wegen die toegang verschaffen tot de wijk Laakkwartier.
In Den Haag hield de politie controles op wegen die toegang verschaffen tot de wijk Laakkwartier. Foto Eric Brinkhorst

Rond de afgelopen jaarwisseling heeft de politie ruim 9.300 incidenten geregistreerd en bijna driehonderd mensen aangehouden. Dat meldt de politie vrijdag. Volgens de politie gaat het om vierhonderd incidenten meer dan een jaar eerder. Het aantal aanhoudingen nam iets af.

Lees ook: Overal in Den Haag staan mensen rond kleine vuurtjes

Brandstichting, vernieling en openlijke geweldpleging tegen hulpverleners en agenten waren volgens de politie „opnieuw aan de orde van de dag” tijdens de jaarwisseling. Veel van de incidenten waren vuurwerkgerelateerd. Korpschef Erik Akerboom zei al kort na Oud en Nieuw dat meer agenten werden belaagd door burgers dan een jaar eerder.

Niet representatief

De politie noemt de cijfers niet helemaal representatief voor de werkelijkheid. Veel eenheden noteerden meer incidenten dan dat uiteindelijk formeel werden geregistreerd, zegt de politie. Volgens Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen politieambtenaren, komt dat onder meer doordat agenten ervan uitgaan dat geweld onderdeel vormt van de jaarwisseling en doordat ze voor kleine verwondingen geen aangifte doen.

Naar aanleiding van de vuurwerkincidenten rondom de jaarwisseling hebben onder andere SP, PvdA, D66 en GroenLinks zich uitgesproken voor een strenger vuurwerkbeleid. Later op vrijdag vergadert de ministerraad hierover. Eerder op de dag stelde coalitiepartij ChristenUnie voor het afsteken van vuurwerk in de toekomst voor te behouden aan lokale vuurwerkclubs.