Parijs

Al weken protesten

Foto Thibault Camus/AP

Een man die protesteert tegen de Franse pensioenhervormingen wordt door de oproerpolitie vastgehouden in Parijs. Bij de stakingen van spoorwerkers, leraren, artsen, advocaten, en vele anderen – die al vijf weken duurt en het land honderden miljoenen euro’s per dag kost – waren donderdag bijna een half miljoen mensen op de been in tientallen Franse steden. De politie trad hard op, op verschillende plaatsen vielen gewonden.

Deze week hervatten regering en vakbonden het voor de Kerst vastgelopen overleg. Daarom zochten de vakbonden deze donderdag opnieuw de confrontatie met massale stakingsacties. President Macron wil de huidige, aanbevolen pensioenleeftijd van 62 jaar verhogen naar 64. Wie eerder wil, krijgt strafpunten. Daarnaast wil de regering de wirwar van pensioenregimes vervangen door één uniform puntenstelsel.

De steun voor de stakers blijft met 61 procent hoog, volgens een opiniepeiling van Franse media.