Overstappers

Minder mensen wisselen van zorgverzekeraar

Eind 2019 hebben iets minder mensen dan in 2018 besloten over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland donderdag op basis van voorlopige cijfers van Vektis, een informatiecentrum voor de zorg. Volgens Vektis wisselden 1,1 miljoen Nederlanders (6,2 procent van de bevolking) vorig jaar van zorgverzekeraar. Een jaar eerder was dat 7 procent. Welke verzekeringsmaatschappij de meeste nieuwe klanten heeft aangetrokken, wordt ook pas later bekend. Vorig jaar stapten honderdduizenden mensen over naar VGZ, waar CZ en Achmea per saldo veel klanten zagen vertrekken. In Nederland is een zorgverzekering verplicht. Wisselen van verzekeraar kan sinds de Zorgverzekeringswet van 2006 alleen aan het eind van het jaar. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vindt dat vooralsnog te weinig mensen overstappen. (NRC)