Minister Grapperhaus: kabinet wil serieuze inperking vuurwerkgebruik

Na de ministerraad vrijdag liet minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) weten dat het kabinet het vuurwerkbeleid aanscherpt. Maar een vuurwerkverbod is niet „de oplossing voor alle problemen”.
Minister van Justitie & Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA).
Minister van Justitie & Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA). Foto Robin Utrecht/ANP

Het kabinet wil een strenger vuurwerkbeleid. Dat heeft minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) vrijdag bekendgemaakt na de ministerraad. Hoe dat beleid er precies uit komt te zien, is nog niet bekend. Grapperhaus zei vrijdag in februari een plan te willen voorleggen aan de Tweede Kamer.

Lees ook: Vuurwerkdebat verschuift naar totaalverbod

Minister Grapperhaus noemde de incidenten die zich tijdens de jaarwisseling hebben voorgedaan „een wildwestpuinhoop”. Volgens hem verziekt „een groep raddraaiers het voor de rest. En het kabinet vindt dat dat niet langer meer kan”. Eerder op de dag werd bekend dat het aantal incidenten tijdens de jaarwisseling was toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Veel van die incidenten waren vuurwerkgerelateerd.

Adviezen OVV als leidraad

Politie, brandweer en hulpdiensten pleitten in een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) van vorig voorjaar voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Volgens Grapperhaus gebruikt het kabinet die adviezen als leidraad om het vuurwerkgebruik in te perken. Premier Mark Rutte zei vrijdag op de persconferentie na de ministerraad dat een totaalverbod op vuurwerk hem „onwaarschijnlijk” lijkt, meldt ANP.

Lees ook: Burgemeesters VVD en CDA willen vuurwerkverbod

Grapperhaus zei vrijdag ook dat een verbod op vuurwerk niet „de oplossing is voor alle problemen”, waarmee hij doelde op de overige geweldsincidenten en vernielingen tijdens de jaarwisseling. Geweld tegen hulpverleners wil de minister harder bestraffen. „Het kan niet zo zijn dat iemand daar met een taakstraf van veertig uur vanaf komt.”

Coalitiepartij ChristenUnie stelde eerder op vrijdag voor het afsteken van vuurwerk voor te behouden aan lokale vuurwerkclubs. Op dat voorstel is vrijdag niet gereageerd door de minister. De VVD en het CDA zijn tot nu toe tegen een verbod op vuurwerk geweest. Uit een rondgang van NRC bleek donderdag echter dat een grote meerderheid van de VVD- en CDA-burgemeesters wel een aangescherpt vuurwerkverbod wil.