Fenix Food Factory sluit – en komt terug

Stadsontwikkeling Rotterdam De huidige Fenix Food Factory, dat samenstel van uit ogenschijnlijk aangespoeld materiaal opgetrokken eet- en drinkbarretjes (én boekhandel Bosch & De Jong), sluit zijn deuren op 26 januari. Restaurant Posse houdt eerst een boedelveiling.

Uit het dak van Fenix I is een complex met 220 woningen verrezen. Onderin komt het nieuwe Fenix Food Factory.
Uit het dak van Fenix I is een complex met 220 woningen verrezen. Onderin komt het nieuwe Fenix Food Factory.

Op één plek vormen de planken in de vloer bij Kaapse Brouwers een dakje waarover je lelijk kunt struikelen. Zeker te vaak bier op gemorst, zo vlak bij de roestvrijstalen vaten waarin het wordt gebrouwen. Op 1 februari is de vloer eruit, maar nieuwe planken worden niet gelegd. Want het is niet alleen de vloer die eruit gaat, héél Kaapse Brouwers verhuist. De brouwerij naar het Keilepand in het Merwe-Vierhavengebied aan de overkant van de rivier, de ‘taproom’ naar de nieuwe locatie van de Fenix Food Factory: onder in de aanpalende loods Fenix I, uit het dak waarvan de afgelopen jaren een complex met 220 woningen is verrezen.

Foto Dieuwertje Bravenboer

Ook voor de andere ondernemers in de Fenix Food Factory is 26 januari de dag waarop een einde komt aan vijf jaar aanwezigheid in Fenix II. Jordy’s Bakery, Booij Kaasmakers en boekhandel Bosch & De Jong volgen begin maart Kaapse Brouwers naar Fenix I. Tsjomme Zijlstra, een van de drijvende krachten achter wat we verder maar FFF zullen noemen (anders is het steeds zo’n mondvol) en de oprichter van Kaapse Brouwers, zegt dat in de nieuwe constellatie ook verse groenten, vers vlees en verse vis tot het aanbod zullen behoren.

„Als project is de huidige FFF niet helemaal geslaagd”, erkent hij. „Het idee was een versmarkt. De ondernemers zijn stiekem ook horeca gaan doen. Zo zijn we een vreetschuur geworden – dat wilden we niet zijn.”

Eigen plan voor de Fenixloods II bleef steken

De verhuizing is aangegrepen om het concept opnieuw te bekijken, ook nodig omdat de nieuwe ruimte maar 600 vierkante meter groot is tegen 1600 vierkante meter nu. De verkopers van verse producten krijgen nu ieder een marktkraam van elf vierkante meter.

Nieuw is de centrale marktkeuken waar de Rotterdamse cultkok Marnix Benschop gaat koken met uitsluitend producten van de eigen markt. In het horecagedeelte komen ook de bars van Kaapse Brouwers en Blije Wijnen, nieuw in de FFF.

„De keuken gaat de boel financieren”, zegt Tsjomme Zijlstra, die filosofie studeerde voordat hij bierbrouwer werd. „De horeca betaalt meer per vierkante meter en subsidieert zo de verkopers van verse kwaliteitsproducten. Dat is de enige manier om op deze dure locatie iets unieks neer te zetten.’'

Maud van Berlo zegde in 2015 haar baan in de zorg op om onder de naam Blije Wijnen natuurwijn te gaan importeren. Haar winkel in de Schietbaanstraat geeft ze noodgedwongen op („heel jammer”) nu ze naar de Kaap gaat. „Ik verkoop alleen natuurwijnen uit Europa. Als je ze van verder haalt, raak je het voordeel van de duurzame productie kwijt aan het transport.”

Marijke Booij van Booij Kaasmakers: „Ook wij waren opgeschoven naar de horeca, nu keren we terug naar de basis: kaas zonder fratsen. Een kaasplankje bestellen kan, maar dat doe je dan in de marktkeuken.”

Tsjomme Zijlstra: „We trekken zo’n 5.000 bezoekers per week. Doordeweeks vooral Rotterdammers, in het weekend meer toeristen. Als we het goed doen, nemen we die mensen mee. Waarbij we ons meer richten op de mensen uit de buurt. Op korte termijn komen er op Katendrecht 1200 huishoudens bij. Die kunnen hier hun boodschappen doen.”

Posse sluit ná een boedelveiling

Restaurant Posse keert vrijwel zeker terug in de Fenix II, al zijn de besprekingen over de precieze ruimte die de zaak straks in de loods krijgt nog niet helemaal afgerond. Eigenaar Paul Posse overlegt bovendien nog met de Stichting Droom en Draad over drie initiatieven die hij daar in 2023 tegelijkertijd van de grond wil tillen: een galerie voor Rotterdamse fotografen, een bed & breakfast en Girls to Go, een leer/werk-traject in de horeca voor meiden die op Katendrecht en in andere delen van Zuid wonen.

Zondag 19 januari is Posse voor het laatst open, maar komende zondag wordt alvast een groot deel van het vintage interieur geveild. Rasverzamelaar Paul Posse weet zich privé en in zijn werk doorlopend geïnspireerd door cultureel erfgoed. Camera’s, fotografie, parafernalia uit de Roaring Twenties, westerns, de vormgeving en stilering in films als À bout de Souffle met Jean-Paul Belmondo en Jean Seberg, Amerikaanse old-timers, motoren en klassieke fietsen.

Foto Dieuwertje Bravenboer

Geïnteresseerden kunnen op de veiling meedingen naar onder meer de tafels, banken, kasten, stoelen en lampen van Posse. Ook de meeste foto’s aan de muren gaan onder de hamer, net als veel van zijn klassieke caféracers, tandems en fixies die in het oude handelsveem van Steinweg staan uitgestald.

Even bijzonder als de sfeer en aankleding van Posse was ook de aantrekkingskracht ervan op een heel divers publiek. In de zevenenhalf jaar dat het in zijn huidige entourage (en met rockabilly’s als bedienend personeel) heeft bestaan, groeide het café-restaurant-terras uit tot een plek waar zowel buurtbewoners, dagjesmensen en fietsclubs als prominenten uit de politiek, de kunst en de internationale zakenwereld graag kwamen eten en drinken. Oud-burgemeester Opstelten van Rotterdam vierde er nog onlangs de verschijning van zijn biografie in aanwezigheid van de complete VVD-top en premier Rutte.

Disbalans

Terugblikkend noemt Paul Posse (van huis uit modefotograaf) die diversiteit ook het mooiste wat zijn avonturen in de horeca hem tot dusver hebben gebracht. „Het eerste grote diner dat we hadden, was voor een huwelijkspaar waarvan zij van zwaar gereformeerde huize was en hij een losbol uit de reclame. Maar die twee heel verschillende gezelschappen die ze hier samenbrachten, voelden zich meteen op hun gemak. Toen wist ik dat het idee achter deze zaak werkte. Bij iedereen die Posse binnenkwam, gebeurde iets in het hoofd. Je raakte eerst een beetje in disbalans, en het moment erna besefte iedere gast dat hij of zij hier helemaal zichzelf kon zijn.”

Paul Posse overbrugt de jaren waarin de Fenix 2 wordt verbouwd op Katendrecht met de opening van een pop-up-de-luxe in wat nu nog ijssalon Hijs op de Brede Hilledijk is. Een paar straten verderop runnen hij en zijn 26 medewerkers dan ook eethuis en muziekpodium The LisaMarie nog. Het Posse-imperiumpje breidt binnenkort vervolgens verder uit naar de „overkant van het water”. In Rotterdam-Schiemond krijgt het vervallen pand van restaurant Vis aan de Maas dit voorjaar opnieuw een bestemming als eetgelegenheid. Eaux, zo luidt de belofte, wordt „nóg meer rock & roll” dan Posse al was. Het markante, houten veerhuis van de RDM ernaast is volgens Paul Posse intussen stilletjes aangekocht door de Stichting Droom en Daad, in de bedoeling er een literair café in onder te brengen.

Wat er met het eveneens monumentale portiershuisje van Steinweg op het Veerplein, tegenover Posse, zal gebeuren is nog ongewis. Theater Walhalla zou het als beoogde ticket-office willen aankopen van de Gemeente Rotterdam, die het eigendom ervan claimt. Paul Posse, die de loge tot nu toe als private dining-locatie in gebruik had, hoopt op zijn beurt dat het portiersverblijf als algemeen informatiepunt voor bezoekers gaat dienen. „De kiosk die als toegangspoort naar heel Zuid functioneert. Waar je fiets- en wandelkaarten kunt kopen en te weten komt wat er in dit stadsdeel allemaal nog meer te doen is dan op Katendrecht alleen. Mooi dat we het hier op de Kaap al zo goed voor elkaar hebben, maar Zuid is zo veel groter dan dit populaire wijkje en moet ook maar eens in de spotlights.”