‘Met een spiegelreflexcamera was die kat allang weggeweest’

Nadine Panis wint met ‘Meet Freddie’ de publieksprijs van december, met als thema ‘Mijn Nederland’.
Meet Freddie
Meet Freddie Nadine Panis

„Eind vorig jaar waren we met vakantie op de Veluwe”, vertelt winnares Nadine Panis uit het Belgische Lanaken. „Op een middag liepen we door Zutphen. Opeens zag ik vanuit m’n linker ooghoek een poes in de deuropening zitten. Ik heb snel m’n camera gepakt en een foto gemaakt. Een seconde later was de poes verdwenen, het huis in geschoten. Het was een geluksmoment.”

De volgende dag zette Panis de foto op de Facebookpagina ‘De mooiste foto van Nederland’; prompt werd die er tot mooiste van de dag gekozen. Nog een verrassing: „Er reageerde een mevrouw, dat was de eigenaresse, die zei: ‘Dat is onze Freddie!’ Zij vond het zo leuk om die foto te zien.” Vervolgens deelde Panis de foto op de lokale Facebookpagina van Zutphen. „Toen kreeg ik zo ontzettend veel reacties, dat ik dacht: ik stuur ’m gewoon in bij de fotowedstrijd van NRC!” Met als gevolg meer dan drieënhalfduizend stemmen. „Tja, dat is wel een beetje overdreven, hè?”

Nadine Panis maakt vaak en graag foto’s van straatkatten. Vandaar ook dat Freddie haar opviel, die haar recht in de camera lijkt aan te kijken. „Misschien voelde hij aan dat ik een kattenliefhebster ben.” Maar meer nog heeft ze oog voor oude huizen en kastelen en doorkijkjes in stegen. Wie haar Instagrampagina bezoekt, ziet een enorme verzameling. Ze gaat er speciaal voor op pad. Met name Maastricht en Hanzesteden als Deventer, Zutphen, Elburg bezoekt ze graag. „Die steden zijn fantastisch aangekleed. De mensen verzorgen hun gevels zo mooi, met potten en bloemen en koper. Wat dat betreft is Nederland veel netter verzorgd dan België.”

Klikken en klaar

Fotograferen is voor Panis vooral ook een manier om de zinnen even te verzetten. „Dan loop ik een eind, het is lekker weer, ik maak wat foto’s, doe een terrasje en als ik thuiskom ben ik helemaal ontspannen.” Ze verplaatst zich kriskras door de stad, zonder plan, zonder doel – maar altijd met camera. Geen spiegelreflex- of systeemcamera, maar een compactcamera. „Dat werkt veel sneller. Je hoeft geen instellingen te wijzigen, niet scherp te stellen, niet op ISO-waarden te letten. Gewoon: klikken en klaar. Stel je voor dat ik in Zutphen een spiegelreflexcamera bij me had gehad. Dan was die kat allang weggeweest. Had ik nooit die foto gehad.”

Vaak gaat ze alleen op stap, zonder haar echtgenoot. „Ja, dat is wel een beetje een probleem. Die heeft niets met fotografie. Die is het na een tijdje wel zat.” Op vakantie, bijvoorbeeld, wil dat nog weleens voor gescheiden wegen zorgen. „Dan ga ik de stad in, op zoek naar mooie plekjes, en gaat hij lekker een stuk fietsen.” Bang dat ze op een dag genoeg krijgt van al die oude straatjes, is ze niet. „Ik ontdek altijd weer nieuwe plekjes. Ik denk dat ik er oog voor heb. Het verveelt nooit. Ik vind het geweldig.”

HDR en Snapseed

Panis fotografeert met HDR, een techniek waarbij heel snel een paar opnames achter elkaar worden gemaakt, die later worden samengevoegd tot één beeld. Daardoor heeft het resultaat uiteindelijk meer detail dan wat je in werkelijkheid met het blote oog ziet. Om die reden zul je op haar foto’s ook zelden mensen aantreffen. „Als er mensen op staan, is het beeld al gauw bewogen. Een enkele keer wacht ik tot ze even stilstaan, en anders tot ze helemaal weg zijn. Zo’n foto vraagt soms wat geduld.”

Nadat ze haar materiaal – vaak ’s ochtends – heeft geschoten, begint ze – liefst diezelfde middag nog – met de nabewerking. Een „heerlijke klus”, die beduidend meer tijd vraagt dan het maken van de foto zelf. Vooral het programma Snapseed is favoriet. „Daarmee kun je de kleuren veel sprekender maken en de foto’s een nog ouder effect geven.” Toegegeven, dat vertekent de werkelijkheid wel enigszins. „Ha ja, als je die straatjes in het echt ziet, zullen sommige mensen best teleurgesteld zijn.”

Ambassadeur

Zeker voor iemand die eigenlijk pas sinds twee jaar serieus fotografeert, kun je wel stellen dat Panis behoorlijk succesvol bezig is. De foto van Freddie werd bij de internationale Facebook-groep The Universe of Colour Photography tot ‘Winnaar van de maand’ verkozen. In Frankrijk, waar ze regelmatig op vakantie gaat, won ze enkele prijzen met foto’s van lokale tafereeltjes. In Zutphen waren mensen zo enthousiast over haar plaatselijke foto’s dat er stemmen opgingen om haar ambassadeur van de stad te maken. In woonplaats Lanaken deed een plaatselijke schilder, die in Maastricht veel dezelfde straatjes op doek heeft vereeuwigd als zij met de camera, haar het voorstel om samen een expositie te houden. „Dat klinkt inderdaad heel leuk”, beaamt Panis. Maar ze zegt het een beetje voorzichtig. Want met een fulltime baan als hoofd boekhouding bij de gemeente én als echtgenote en moeder van twee dochters moet ze natuurlijk eerst nog wel even zien waar ze de tijd vandaan gaat halen.

De NRC Fotowedstrijd is afgelopen. Inzenden is niet meer mogelijk. Bekijk hier de inzendingen van het laatste thema.