Hoogste baas weg bij Belastingdienst

Jaap Uijlenbroek stopt bij de Belastingdienst. Volgens RTL Nieuws moet hij opstappen vanwege de toeslagenaffaire.
Directeur-Generaal van de Belastingdienst Jaap Uijlenbroek tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer.
Directeur-Generaal van de Belastingdienst Jaap Uijlenbroek tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

Directeur-generaal van de Belastingdienst Jaap Uijlenbroek stopt op korte termijn met zijn functie. Dat bevestigt een Haagse bron vrijdagavond tegenover NRC na berichtgeving door RTL Nieuws. Uijlenbroek begon drie jaar geleden als hoogste ambtenaar bij de Belastingdienst, die geplaagd wordt door problemen.

Het is onduidelijk of Uijlenbroek uit eigen beweging weggaat bij de Belastingdienst, of dat hij moet vertrekken. Volgens RTL Nieuws wordt hij weggestuurd om de toeslagenaffaire. Een woordvoerder wil niet op de zaak ingaan.

Lees ook dit profiel van Menno Snel: Oer-ambtenaar Menno Snel vertilde zich aan de Belastingdienst

Toeslagenaffaire

Het vertrek van Uijlenbroek komt in de nasleep van de hierboven genoemde toeslagenaffaire, die draaide om het onterecht stopzetten van kinderopvangtoeslag door de Belastingdienst. Gedupeerde ouders werden daardoor onterecht als fraudeurs aangemerkt. De affaire leidde in december tot het aftreden van staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66).

Uijlenbroek is de derde topambtenaar die vertrekt bij het ministerie van Financiën in korte tijd. Zijn afscheid volgt kort op dat van de voormalige Secretaris-Generaal van het ministerie van Financiën Manon Leijten, die eind november vorig jaar haar vertrek aankondigde. Leijten wordt per 2 maart bestuurslid bij de Autoriteit Consument & Markt.

Begin november werd bekend dat Pieter Hasekamp de nieuwe directeur van het Centraal Planbureau zou worden. De topambtenaar werkte daarvoor als directeur-generaal voor Fiscale Zaken van het ministerie van Financiën.