Homo- en biseksuele jongeren twee keer vaker gecyberpest

Online hebben homo- en biseksuele jongeren (12-25 jaar) vooral meer last van seksueel getint pestgedrag dan heteroseksuele leeftijdsgenoten. Meisjes worden twee keer vaker gepest dan jongens.
5,3 procent van de 12- tot 25-jarige internetgebruikers wordt geconfronteerd met online pestgedrag.
5,3 procent van de 12- tot 25-jarige internetgebruikers wordt geconfronteerd met online pestgedrag. Foto Roos Koole/ANP

Online worden homo- en biseksuele jongeren tussen de 12 en 25 jaar twee keer zo vaak gepest, gestalkt of bedreigd als heteroseksuele jongeren. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat die gegevens vergaarde met een enquête onder ruim 38.000 jongeren.

In 2018 kreeg 11,4 procent van de homo- en biseksuele jongeren te maken met cyberpesten. Van de heteroseksuele jongeren werd 5 procent hiermee geconfronteerd. Homo- en biseksuele jongeren hebben vooral veel vaker last van seksueel getinte opmerkingen (5,3 procent) dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten (1,6 procent).

In totaal wordt 5,3 procent van de 12- tot 25-jarige internetgebruikers geconfronteerd met online pestgedrag. Meisjes overkomt dat twee keer vaker dan jongens. De meest voorkomende vorm van cyberpesten is laster, waarbij bijvoorbeeld roddels op internet worden geplaatst. 3,9 procent van de jongeren geeft aan hier last van te hebben. Jongeren worden daarnaast geconfronteerd met stalking en bedreiging met geweld.

Sommigen geven zichzelf de schuld

Iets meer dan twee derde van de jongeren die online worden gepest, vertellen dit aan hun familie, vrienden of leraar. Bijna de helft ziet het gedrag waarmee ze worden geconfronteerd als verkeerd, maar niet als een misdrijf. Sommige jongeren beschouwen het als toeval, anderen geven zichzelf de schuld. 8 procent van de slachtoffers stapte naar de politie. Dit resulteerde niet altijd in een aangifte (4,8 procent).

Lees ook: Hoe behoed je je kind voor sexting en cyberpesten?