In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De NRC-fotoredactie selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat de spanningen opliepen tussen Iran en de VS, dat alle 176 mensen aan boord van een gecrasht Oekraïens toestel omkwamen, dat zich in Australië een ecologische ramp aftekent, dobberden kerstmannen en hun vrouwen in het zoute water van de Dode Zee.
Deze ‘zonen’ moeten de zwarte Nazarener beschermen van al te opdringerige mensen, die het beroemde beeld willen aanraken. Vermoeidheid en de verzengende hitte maken het werk van deze bewakers niet makkelijk tijdens de jaarlijkse processie van een van de meest geliefde katholieke iconen van de Filipijnen door de straten van Manila.
Foto Ted Aljibe / AFP
Omgevallen elektriciteitsmasten, ingestorte woningen, ravages in winkels: in de vroege uren van 8 januari werd Puerto Rico opgeschrikt door een aardbeving met de kracht van 6,4 op de schaal van Richter. Een persoon kwam om toen de muur van zijn huis op hem viel. Zeker acht mensen raakten gewond. Sinds eind december doen zich geregeld (zee)bevingen voor rond het eiland.
Foto Marco Bello / Reuters
Tijdens de winter verbranden Afghanen steenkool en plastic afval om hun huizen te verwarmen. Dat leidt tot grote luchtvervuiling, met name in hoofdstad Kabul. In een van de buitenwijken van de stad laden mannen zoals de afgebeelde, steenkool van vrachtwagens. In de laatste week van 2019 kwamen volgens het Afghaanse ministerie van Gezondheidszorg zeker zeventien mensen om het leven als gevolg van infecties aan de luchtwegen. Bijna 9.000 werden met ademhalingsklachten in het ziekenhuis opgenomen.
Foto Jawad Jalali / EPA
Australië heeft de bosbranden niet onder controle. Aanhoudende extreem hoge temperaturen, de wind en de langdurige droogte blijven de vlammen aanwakkeren. Dit alles volgt op de droogste Australische lente ooit, waardoor het vuur makkelijk om zich heen kan grijpen. Het Nederlandse Rode Kruis heeft giro 5125 geopend voor donaties.
Foto Saeed Khan / AFP
Een demonstratie donderdag op de Jawaharlal Nehru Universiteit (JNU) in het Indiase New Delhi na de aanval zondag op JNU-studenten en -docenten. Die werden belaagd door gemaskerde jongemannen en enkele vrouwen, gewapend met lange stokken, hamers en ijzeren staven. Gezien de JNU wordt gezien als een epicentrum van het verzet tegen premier Modi’s hindoe-nationalistische agenda, worden diens aanhangers verantwoordelijk gehouden voor de aanval op de universiteit. Aishe Ghosh, voorzitter van de studentenvakbond van JNU, raakte ook gewond. Ze deed donderdag mee aan het protest.
Foto Anushree Fadnavis / Reuters
Tientallen F-35-toestellen van het Amerikaanse leger maken een zogenaamd 'olifantenloopje': een groot aantal militaire vliegtuigen taxiet in dichte formatie over de startbaan en stijgt daarna een voor een op. De term stamt uit de Tweede Wereldoorlog toen grote aantallen vliegtuigen klaarstonden en vertrokken om aan te vallen. Toeschouwers vonden dat het langzaam achter elkaar rijden op de taxibaan en dan een voor en opstijgen eruitzag als een groep olifanten die naar een waterplas trekt.
Foto R. Nial Bradshaw / U.S. Air Force / Reuters
Geen eenvoudige sneeuwpoppen, maar reusachtige bouwsels van sneeuw en ijs op het jaarlijkse ijssculpturenfestival in het Chinese Harbin. De miljoenen bezoekers die jaarlijks komen moeten wel bestand zijn tegen een gemiddelde temperatuur van min 13 graden Celcius overdag.
Foto Aly Song / Reuters
De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó werd zondagavond met andere oppositieleden de toegang tot het parlementsgebouw onmogelijk gemaakt. Tevergeefs probeerden ze over het hek van het gebouw te klimmen. Daardoor waren er zondag te weinig oppositieleden aanwezig om Guaidó te herkiezen als parlementsvoorzitter. Echter, na daaropvolgende protesten werd de oppositieleider, die door meerdere landen als de legitieme leider van Venezuela wordt gezien, alsnog beëdigd.
Foto Manaure Quintero / Reuters
Deze vuurstapel is door de brandweer zelf aangestoken. In de Arnhemse wijk Angerenstein konden bewoners hun kerstboom inleveren voor een kerstboomverbranding onder toezicht.
Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP
Ze is de eerste transgendervrouw in dienst als chauffeur voor de gemeente in Istanbul. De 55-jarige Niler Albayrak werkt als chauffeur in Avcilar, een van de gemeentes van de Turkse miljoenenstad. “Ik wil net als andere mensen mijn brood verdienen, dus dit is fantastisch", zei Albayrak tegen een Turkse krant.
Foto Sedat Suna / EPA
De lichamen van de Iraanse generaal Qasem Soleimani en vier andere slachtoffers werden onder massale belangstelling – volgens de Iraanse autoriteiten bezochten honderdduizenden de uitvaart – naar hun laatste rustplaats gebracht. Paniek brak uit onder de menigte en in het gedrang werden 56 mensen doodgedrukt. Soleimani werd gedood door een Amerikaanse precisieaanval op vrijdag 3 januari in de Iraakse hoofdstad Bagdad.
Foto Abedin Taherkenareh / EPA
Enkele minuten na het opstijgen van het vliegveld in Teheran stortte een Oekraïens toestel met 176 mensen aan boord neer. Allen, voornamelijk Iraniërs, Canadezen, Oekraïners en Zweden, kwamen om het leven. Volgens de Canadese premier Justin Trudeau is de Boeing uit de lucht geschoten, hoogstwaarschijnlijk per ongeluk, door een Iraanse luchtafweerraket.
Foto Ebrahim Noroozi / AP
Na de drukke kerstweken hebben de kerstman en diens vrouw een verzetje verdiend. Ongeveer vijftig kerstmannen en hun vrouwen uit de Verenigde Staten, Duitsland, Denemarken en Roemenië dobberden in het zoute water van de Dode Zee, nabij Jericho, tijdens een bezoek aan Israël.
Foto Ariel Schalit / AP
Al maanden bezetten Afrikaanse migranten een kerk in Kaapstad. De migranten vluchtten de kerk in uit angst voor geweld van Zuid-Afrikanen tegen buitenlanders, die vrezen voor hun leven en om hulp vragen van de autoriteiten. De humanitaire situatie in de kerk verslechtert.
Foto Nic Bothma / EPA
Ze zijn te koop, ze kunnen tegen elkaar racen en ze nemen deel aan een schoonheidswedstrijd voor de mooiste kameel. Al met al is op het jaarlijkse Koning Abdulaziz Kamelenfestival voor kamelenliefhebbers een hoop te beleven.
Foto Faisal Al-Nasser / AFP
Honderden miljoenen dieren zijn waarschijnlijk gestorven door toedoen van de bosbranden in Australië. Kangaroo Island, waar veel bedreigde diersoorten leven, is voor een derde afgebrand. Overal liggen de kadavers van verbrande dieren.
Foto David Mariuz / EPA