Opinie

Diergaarde

In 010

Zondagochtend wandelde ik door de diergaarde met Michiel van Ravesteyn. Hij is kleinzoon van de architect van Blijdorp, Sybold van Ravesteyn, wiens creatie tachtig jaar geleden openging.

„Mijn grootvader vond dat architectuur een esthetische ervaring moest zijn”, legde Van Ravesteyn uit. „Hij baseerde zich daarbij op de Italiaanse barok en schakelde bekende kunstenaars in om ornamenten te ontwerpen. Kijk, die beelden daar bovenop de Rivièrahal zijn van Charles Eyck en Willem van Kuilenburg.”

We liepen over de symmetrie-as, waarlangs de Rotterdamse architect al zijn scheppingen had gedrapeerd, met dieren niet achter tralies, maar in Romeinse zuilengalerijen, zoals de leeuwen, of omringd door Medusakoppen, zoals de giraffen. En voor de beren een theater. „Mijn grootvader zag dieren als figuranten voor zijn architectuur”, glimlachte Van Ravesteyn, gepensioneerd notaris te Rotterdam.

En zo ontstond een lyrische tuin, die door Van Ravesteyns collega’s van het Nieuwe Bouwen werd verguisd. Konditoreistijl, vond men. „Mijn grootvader is in die tijd in een isolement geraakt. Zijn karakter hielp daar nog een handje aan mee. Hij was lastig en dominant, en duldde geen tegenspraak. Zijn werknemers sidderden voor hem.”

Al wandelend constateerde Van Ravesteyn tevreden dat veel gebouwen goed waren onderhouden. Maar met de Rivièrahal is het een ander verhaal. „Hier, zie je die betonrot?”, wees de nazaat, „er is veel achterstallig onderhoud.”

„Tja, het zou mooi zijn als in dit jubileumjaar de Rivièrahal kon worden gerestaureerd, maar het zal nog een hele klus worden om het geld bijeen te krijgen.” Hoop put hij uit een raadsmotie in maart vorig jaar om haast te maken met de renovatie van Blijdorp-monumenten.

De 47 meter hoge uitkijktoren, die in 1972 wegens bouwvalligheid werd afgebroken, zal wel niet terugkeren, vreesde de kleinzoon. „Mijn grootvader was destijds razend. Maar ik denk niet dat er geld zal zijn voor nieuwbouw.”

Tot slot zei Michiel van Ravesteyn: „Mijn grootvader is de meest gesloopte architect. Vele van zijn treinstations, waaronder dat in Rotterdam, zijn verdwenen. Maar hij is tevens architect voor de eeuwigheid, omdat diergaarde Blijdorp een Rijksmonument is.”