Controversiële film over Jezus mag toch op Netflix Brazilië

Anders dan de rechtbank in Rio de Janeiro, vindt het Braziliaanse Hooggerechtshof dat een komedie met een homoseksuele Jezus niet van Netflix moet worden verwijderd.
Beeld uit de komedie 'A primeira tentação de Cristo', waarin Jezus zijn vriend mee naar huis neemt.
Beeld uit de komedie 'A primeira tentação de Cristo', waarin Jezus zijn vriend mee naar huis neemt. Foto Netflix

Een controversiële Braziliaanse film waarin Jezus als homo wordt opgevoerd, mag door Netflix worden aangeboden. Het Hooggerechtshof van Brazilië draaide donderdag (lokale tijd) een bevel terug dat de vertoning van de film verhinderde.

Volgens het Hooggerechtshof moet A primeira tentação de Cristo (De eerste verleiding van Christus) van toneelgroep Porta dos Fundos kunnen worden bekeken. Tevens noemt het hof de vrijheid van meningsuiting „van fundamenteel belang” voor een democratie. De president van het Hooggerechtshof vindt, anders dan de rechtbank in Rio de Janeiro, dat „de satire niet het christelijke geloof van Brazilianen zal aantasten”.

Woensdag had een rechter bepaald dat de komedie een belediging zou zijn voor christenen en en zodoende tijdelijk moest worden verwijderd. Dat mensen aanstoot nemen aan de film, was eerder duidelijk: op Eerste Kerstdag werden twee molotovcocktails tegen de gevel van het kantoor van de toneelgroep gegooid. Daarbij vielen geen gewonden.

Voorafgaand aan de uitspraak op donderdag liet Porta dos Fundos via Twitter weten: „Wij zijn tegen elke vorm van censuur, geweld en autoritarisme, en al die dingen waarvan we hadden verwacht dat ze niet langer zouden spelen in 2020”. De Braziliaanse tak van Netflix heeft het ook opgenomen voor de film. Advocaten van de streamingdienst stelden dat het bedrijf zich sterk maakt voor de vrijheid van artistieke expressie.