Beelden eerste zelfmoordpoging miljardair Epstein werden gewist

Volgens de openbaar aanklager werden de camerabeelden van de gevangenis van Epstein op 22 en 23 juli vorig jaar per ongeluk permanent verwijderd.
Het Metropolitan Correctional Center, de gevangenis waar Jeffrey Epstein in augustus zelfmoord pleegde.
Het Metropolitan Correctional Center, de gevangenis waar Jeffrey Epstein in augustus zelfmoord pleegde. Foto Luca Jackson/Reuters

Op de dag van de eerste zelfmoordpoging van miljardair Jeffrey Epstein, in een New Yorkse gevangenis, werden camerabeelden onherroepelijk gewist. Dat heeft de openbaar aanklager in de zaak tegen de miljardair donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau AP. Vijf uur aan cameramateriaal van 22 en 23 juli zou per ongeluk zijn verwijderd, terwijl beelden van andere camera’s wel werden opgeslagen.

Lees ook: Een ritselaar en seksverslaafde die zich overal uit kon praten

Volgens de openbaar aanklager kwamen de gewiste beelden van camera’s buiten de cel van Epstein. De fout kwam aan het licht nadat een celgenoot van Epstein de beelden had opgevraagd om zijn goede gedrag te onderbouwen.

Epstein werd op 25 juli deels bewusteloos in zijn cel gevonden met wonden in zijn nek. Daarna werd hij onder verscherpt toezicht geplaatst en kreeg hij een andere cel. In augustus pleegde hij alsnog zelfmoord. Twee medewerkers van het Metropolitan Correctional Center die hem op dat moment hadden moeten bewaken, werden in november aangeklaagd. Ze zouden hun plicht hebben verzuimd door in slaap te vallen.

Prominente vrienden

Epstein werd verdacht van misbruik van en de seksuele handel in tientallen tienermeisjes. Prominenten als Bill Clinton en de Britse prins Andrew werden gerekend tot Epsteins intimi. Vanwege een zedendelict kreeg hij in 2008 een straf opgelegd in de staat Florida. Zelf zei hij onschuldig te zijn.

Epsteins zelfmoord op 10 augustus vorig jaar gaf aanleiding tot speculaties over dat hij mogelijk was vermoord. Camerabeelden sloten dat echter uit: er was niemand in de buurt van Epstein toen hij zelfmoord pleegde.