41 doden door overstromingen in Angola

Na een jaar van „ongekende droogte” is de grond in het zuiden van Angola niet in staat het water van zware stortbuien te verwerken.
Ook in de Angolese hoofdstad Luanda overstroomden de straten door zware regenval.
Ook in de Angolese hoofdstad Luanda overstroomden de straten door zware regenval. Foto Wang Peng/Hollandse Hoogte

Overstromingen als gevolg van zware stortregens hebben in Angola de afgelopen dagen aan zeker 41 mensen het leven gekost. Dat meldt persbureau AFP donderdag op basis van berichtgeving van het Angolese ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens het ministerie veroorzaakten de stortbuien overstromingen die de infrastructuur en landbouwplantages in twaalf van de achttien provincies van het land hebben vernietigd. Zo’n 2.500 huizen zouden ernstig zijn beschadigd. Ook viel de stroom in grote delen van het land uit. Bijna 12.000 mensen zouden in de problemen zijn gekomen door de zware regenval in korte tijd.

De regens volgen op een jaar van „ongekende droogte” in het zuiden van Angola. Daardoor is de grond niet in staat grote hoeveelheden water in korte tijd op te nemen.

Democratische Republiek Congo

Ook in andere landen in Centraal-Afrika eisten overstromingen als gevolg van zware regenval de afgelopen dagen mensenlevens. In de Democratische Republiek Congo kwamen zeker drie kinderen om het leven toen donderdag in Bukavu een huis instortte. In november kwamen door overstromingen in Congo ook al vijftig mensen om.

Waarnemers van de Verenigde Naties noemen de droogte in Centraal- en Zuidelijk Afrika de ergste in vijfendertig jaar. In deze regio’s is de temperatuur de afgelopen vijf jaar twee keer zo hard gestegen ten opzichte van de rest van de wereld.