Vuurwerkvereniging steunt gedeeltelijk vuurwerkverbod

„We nemen onze verantwoordelijkheid”, zegt een woordvoerder van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland over de roep om een gedeeltelijk verbod op vuurwerk.
Een vuurwerkwinkel heeft het magazijn vol met de handelswaar voor 2019.
Een vuurwerkwinkel heeft het magazijn vol met de handelswaar voor 2019. Foto Koen van Weel/ANP

De branchevereniging voor bedrijven die met vuurwerk werken steunt het voorstel voor een gedeeltelijk vuurwerkverbod van politie en burgemeesters. Dat meldt de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) donderdag. Tijdens een vergadering op donderdag stemden de leden unaniem voor een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk voor consumenten.

Woensdag zei de branchevereniging een dergelijk verbod niet te steunen. Maar geconfronteerd met het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de klachten van politie besloot de vereniging donderdag toch anders.

BPN stelde woensdag nog dat een verbod niets oplost, omdat consumenten het vuurwerk in België en Duitsland kunnen kopen. „Dat verhaal blijft”, zegt een woordvoerder van BPN. „Wij nemen onze verantwoordelijkheid, maar zorg dan alsjeblieft wel voor strengere handhaving en strengere straffen.”

Lees ook: Burgemeesters VVD en CDA willen vuurwerkverbod „Het is geen feestje meer.”

BNP vertegenwoordigt naar eigen zeggen 80 procent van de markt. Met het voorgestelde verbod op consumentenvuurwerk zou de branche 15 procent aan omzet mislopen, meldt NU.nl. Afgelopen Oud en Nieuw liepen 168 mensen oogletsel op door vuurwerk, dat waren 30 procent meer slachtoffers dan een jaar eerder. Wel is dat aantal slachtoffers ten opzichte van tien jaar geleden sterk gedaald, onder andere door de beperking van het aantal uur dat het afgestoken mag worden.