Vliegtuigcrash Iran

Teruglezen: volgens Canada is vlucht PS752 neergehaald door Iran

Woensdag crashte een Oekraïens vliegtuig in Iran. Alle 176 inzittenden kwamen om het leven. Volgens de Canadese veiligheidsdienst is er bewijs dat Iran het vliegtuig heeft neergehaald. Dit ging mogelijk per ongeluk. Volg hier het laatste nieuws.

We sluiten dit blog

Dit blog over het nieuws rond de ramp met vlucht PS752 bij Teheran is gesloten.

Volg dit nieuwe blog over recente ontwikkelingen

Iran nodigt VS uit mee te doen aan onderzoek vliegramp

Iran heeft de Amerikaanse verkeersveiligheidsorganisatie National Transportation Safety Board (NTSB) uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek naar de vliegramp bij Teheran. Dat melden internationale persbureaus.

Volgens de Iraanse vertegenwoordiger bij de Internationale Organisatie van Burgerluchtvaart ICAO, Farhad Parvaresh, heeft de NTSB toegezegd een vertegenwoordiger te sturen, schrijft Reuters. De NTSB heeft daar geen commentaar op gegeven.

Wel heeft de NTSB donderdagavond laten weten dat het zijn „niveau van deelname aan het onderzoek” zou „evalueren". Betrokkenheid van de organisatie ligt moeilijk wegens Amerikaanse sancties tegen Iran en de spanningen tussen de twee landen.

Volgens internationale regels heeft hebben de Amerikanen recht op deelname aan het onderzoek, omdat het verongelukte vliegtuig, een Boeing 737-800, in de VS is gebouwd.

Ook Canada, dat 63 staatsburgers verloor bij de ramp, zou worden betrokken bij het onderzoek, zei Parvaresh. Volgens de Canadese premier Trudeau heeft Canada dat geëist, maar zijn nog geen afspraken gemaakt over de aard van de Canadese rol.

Amerikaanse, Canadese en Britse autoriteiten menen dat het Oekraïense toestel met 176 inzittenden „naar alle waarschijnlijkheid” is neergeschoten door een Iraanse raket. Iran ontkent dat.

Deze avond veel overleg staatshoofden

Er is deze avond veel diplomatiek verkeer tussen nationale leiders over de oorzaak en nasleep van de vliegtuigramp van afgelopen woensdag. Rond 20.30 uur Nederlandse tijd meldde de Canadese premier Justin Trudeau tijdens een persconferentie dat er bewijs zou zijn dat het Oekraïense vliegtuig is neergehaald door een Iraanse raket. Hij baseerde zich op zowel Canadese als internationale inlichtingeninformatie. Trudeau hield de mogelijkheid open dat het passagiersvliegtuig per ongeluk neer werd gehaald. Ook de Britse premier Boris Johnson zei dat er „veel bewijs” was dat het toestel werd neergeschoten.

Iran noemde de beschuldigingen „psychologische oorlogsvoering” en riep Canada op om de informatie over de crash te delen. Eerder op de avond ontkende het land nog betrokkenheid en noemde het scenario „onmogelijk”. Onder de slachtoffers bevinden zich 82 Iraniërs, 63 Canadezen, 11 Oekraïners, 10 Zweden, 4 Afghanen, 3 Duitsers en 3 Britten.

Premier Trudeau heeft contact gehad met minister-president Mark Rutte, die hij vroeg naar zijn ervaringen rond het neerhalen van vlucht MH17. „Onze bondgenoot Nederland gaat expertise delen en steunt ons om de waarheid en de feiten te achterhalen.” Rutte zou onder meer het belang van het informeren van de nabestaanden benadrukt hebben, zei Trudeau.

Lees ook vliegramp Teheran is het Canadese MH17Net als bij MH17 lijkt de crash van het Oekraïense vliegtuig gevolg van een noodlottige vergissing.

Iran wil Canadese informatie inzien

Een woordvoerder van de Iraanse regering noemt de berichtgeving „psychologische oorlogsvoering” tegen Teheran. Het land roep Canada op de informatie over de crash te delen. Ook zou het land vliegtuigbouwer Boeing oproepen om te helpen bij het onderzoek. Vertegenwoordigers van andere landen die betrokken zijn bij de crash zouden welkom zijn in Iran, aldus een woordvoerder tegen persbureau Reuters.

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken noemde de reactie van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken „open en bemoedigend". Ook hoopt Canada visa te krijgen waarmee Canadese onderzoekers het land kunnen bezoeken.

Johnson: veel bewijs voor neerhalen vliegtuig

Volgens de Britse premier Boris Johnson is er „veel bewijs” dat de Oekraïense vlucht is neergehaald door een Iraanse raket. „Dit kan onbedoeld zijn geweest”, zei hij. „We werken nauw samen met Canada en onze internationale bondgenoten en er moet een volledig, transparant onderzoek komen." Onder de slachtoffers waren drie Britten. 

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedankte Trudeau op Twitter voor de hulp bij het onderzoek naar de crash. „Voor beide landen is het een gedeelde pijn.” Aan boord zaten elf Oekraïners.

Twitter avatar ZelenskyyUa Володимир Зеленський Thank you @JustinTrudeau for your offer to support Ukraine in investigating the plane crash in Iran. For both our countries, it's a shared pain. Our thoughts are with the families of the citizens of Canada who died in this crash.

NYT: Video toont raketinslag op vliegtuig

Op internet circuleert een video waarop te zien lijkt hoe het Oekraïense vliegtuig wordt geraakt door een raket, waarop een kleine ontploffing volgt. De Amerikaanse krant The New York Times schrijft nu te hebben vastgesteld dat de video beelden bevat van de plek waar het vliegtuig voor het laatst zijn locatie uitzond.

Volgens de NYT vatte het vliegtuig vlam, waarop het omkeerde en poogde terug te keren naar het vliegveld. Vervolgens zou de Boeing zijn ontploft en neergestort, maar dit is op deze beelden niet te zien.

Twitter avatar bellingcat Bellingcat Included in the article is a great annotated video of the incident put together by @JakeGodin of Newsy. Watch it here: https://t.co/JPchrLWDky

Oekraïne gaat samen met Iran zwarte doos onderzoeken

De zwarte doos van het vliegtuig blijft in Iran en Oekraïense onderzoekers krijgen toegang ertoe. Dat zei Trudeau tijdens de persconferentie. „Iran heeft eerder laten weten de zwarte doos niet met de VS te willen delen of met de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing.”

Een satellietfoto van de plek waar het vliegtuig woensdag crashte. Foto AP

Canada wil dat Frankrijk een rol speelt in het onderzoek. Het vliegtuig zou namelijk ook Franse onderdelen bevatten, aldus Trudeau. Het lijkt erop dat Canada en Frankrijk vooralsnog ook geen toegang krijgen tot de informatie van de zwarte doos.

Volgens de premier zijn consulaire medewerkers onderweg naar Turkije. „Iran heeft laten weten ervoor open te staan hen visa te verlenen zodat zij assistentie kunnen bieden op de plek van het ongeluk.”

Trudeau: overleg met Rutte over onderzoek naar MH17

De Canadese premier zei tijdens de persconferentie overleg te hebben gevoerd met Nederland over het onderzoek naar de MH17-ramp.

Trudeau tijdens de persconferentie donderdagavond. Foto Adrian Wyld/AP

„Ik heb met de premier van Nederland Mark Rutte overlegd over het onderzoek naar de neergeschoten vlucht MH17", zei hij tijdens de persconferentie. „Onze bondgenoot Nederland gaat expertise delen en steunt ons om de waarheid en de feiten te achterhalen.” Onder de slachtoffers zijn 63 Canadezen.

Tijdens de persconferentie vroegen journalisten naar de verantwoordelijkheid van de Verenigde Staten omdat de aanval waarschijnlijk een reactie was op de drone-aanval van de VS op de Iraanse generaal Qassem Soleimani in Irak. Trudeau weigerde herhaaldelijk een dergelijke conclusie te trekken. "Het is nog te vroeg om schuldigen aan te wijzen."

Trudeau: vliegtuig is neergehaald door Iran

De Canadese premier Justin Trudeau zei donderdag informatie te hebben dat het vliegtuig door Iran is neergehaald. Dit gebeurde mogelijk „per ongeluk", zei hij tijdens een persconferentie.

De premier zei dat er „belangrijke ontwikkelingen” waren, waar de Canadezen van op de hoogte moeten zijn. „Het zal ongetwijfeld als een grote schok komen”, zei hij. „We hebben informatie van eigen veiligheidsdiensten en die van onze bondgenoten die erop wijst dat het vliegtuig is neergeschoten door een Iraanse luchtafweerraket.”

Trudeau zei dat verder onderzoek moet worden gedaan in samenwerking met bondgenoten. „Canadezen hebben vragen, en zij verdienen antwoorden.”

Vliegtuigcrash Iran

Woensdag crashte een Oekraïens vliegtuig in Iran. Alle 176 inzittenden kwamen om het leven. Aan boord waren 82 Iraniërs, 63 Canadezen, 11 Oekraïners, 10 Zweden, 4 Afghanen, 3 Duitsers en 3 Britten. Aanvankelijk werd uitgegaan van een ongeluk. Maar Amerikaanse media meldden donderdagavond op basis van bronnen bij de Amerikaanse en Iraakse veiligheidsdiensten dat Iran het toestel per ongeluk had neergehaald.

Lees ook: 'Oekraïens vliegtuig neergeschoten door Iraanse raket'