Supermarkten

Supermarkten sluiten cao met alleen CNV

Supermarktmedewerkers kunnen een loonsverhoging tegemoet zien die lager is dan de prijsstijging van afgelopen jaar. Vakbond CNV bereikte woensdag een akkoord met supermarkten over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao), zegt CNV-onderhandelaar Jacqueline Twerda tegen NRC. Leden van de vakbond moeten nog wel instemmen met de nieuwe voorwaarden, die voor 300.000 werknemers van alle supermarkten gelden, waaronder Albert Heijn en Jumbo. Vakbond FNV stapte in december uit het overleg.

„We staan niet te juichen, want we wilden een stijging van 2,5 procent en die hebben we niet gekregen”, zegt Twerda. Volgens de nieuwe afspraken stijgen lonen per 31 december 2019 met 2,5 procent en krijgen medewerkers in maart een eenmalige uitkering van 1,6 procent over hun jaarsalaris. De cao loopt van 1 april 2019 tot 1 april 2020 en daarom betekent dit volgens Twerda een reëele stijging van 2,25 procent. Hoewel dat minder is dan de oorspronkelijke eis, ging CNV toch akkoord. FNV noemt de nieuwe voorwaarden „schandalig” omdat het bedrag onder de inflatie ligt. Die was het afgelopen jaar 2,6 procent, zo bericht het CBS donderdag. FNV wil verder onderhandelen over een tweejarige cao. „Wij tekenen niet voor deze onzin. Er is geen enkele reden om dat wel te doen”, aldus Mari Martens van FNV Handel.

In juli legde CNV al een principeakkoord voor aan haar leden, waar volgens de vakbond een effectieve loonstijging van nog geen 0,9 procent in stond. Driekwart van de leden verwierp dat voorstel. In december dreigden de werknemersorganisaties met acties in de kerstperiode omdat een cao uitbleef. Die acties gingen niet door omdat de supermarkten met een nieuw aanbod kwamen dat CNV interessant genoeg vond. (NRC)