Station Leeuwarden vrijgegeven na verwijdering verdachte jerrycan

In het halletje van een stilstaande trein werd een verdachte jerrycan achtergelaten door een man, die daarna wegrende. Vervolgens werd het treinverkeer van en naar Leeuwarden stilgelegd.
Agenten op het ontruimde station in Leeuwarden.
Agenten op het ontruimde station in Leeuwarden. Foto Anton Kappers/ANP

Het station van Leeuwarden is donderdag bijna vier uur ontruimd geweest vanwege een „verdacht voorwerp” in een stilstaande trein. Het ging om een jerrycan gevuld met een onbekende vloeistof. Een 68-jarige man uit Stavoren is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de „verdachte situatie”.

Om 11.30 uur werd het station ontruimd en rond 15.15 uur weer vrijgegeven nadat de jerrycan was weggehaald. Over de inhoud wil de politie nog niets zeggen.

Twitter avatar polfryslan Politie Fryslân De EOD heeft zojuist het bericht gegeven dat er geen gevaarzetting meer is.
Het station #Leeuwarden zal langzaamaan weer grotendeels vrijgegeven worden. In het kader van het onderzoek zullen twee perrons wel afgezet blijven.

Volgens de Leeuwarder Courant liet een man de jerrycan achter in het halletje van de stilstaande Arriva-trein, waarna hij wegrende. De politie onderzoekt dit scenario, zegt een woordvoerder desgevraagd. In Leeuwarden is ook een Arriva-pand ontruimd.

Explosieven Opruimingsdienst Defensie

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) was tweeënhalf uur na de ontruiming ter plaatse om de jerrycan te onderzoeken. Volgens Omrop Fryslân waren er tientallen agenten, brandweerpersoneel en een Mobiele Commando Unit aanwezig op het station.

Het treinverkeer van en naar Leeuwarden werd tijdens de ontruiming stilgelegd. Inmiddels is het weer opgestart. Er werden bussen ingezet als vervangend vervoer. Volgens Omrop Fryslân konden de bussen het station niet bereiken, waardoor ze elders in het centrum van de Friese hoofdstad stopten.

Het station ligt in het centrum van Leeuwarden.