Rotterdammers verhuizen naar Schiedam

Wonen Huiszoekers hebben de weg naar Schiedam gevonden: nergens stegen de prijzen het afgelopen jaar zo hard als in die gemeente. Eenderde van de aanwas komt uit Rotterdam.

In de binnenstad van Schiedam krijg je meer vierkante meters voor je geld dan in Rotterdam.
In de binnenstad van Schiedam krijg je meer vierkante meters voor je geld dan in Rotterdam. Foto Inge van Mill/ANP

Het is op een doordeweekse dag rond half zes in de Schiedamse binnenstad nog vertrouwd uitgestorven. De lokale slager is met de hogedrukspuit en twee hulpjes in de weer om zijn winkel schoon te krijgen voor de volgende dag, bloemist Antje – „liever geen achternaam” – rijdt een stellage met Amaryllissen de winkel in. „Voor mij is het rond vijven wel klaar!”

Maar schijn bedriegt: Schiedam is in trek, vooral onder Rotterdammers. Dat hoor je rondzoemen in de stad, en dat blijkt uit de verhuiscijfers van 2019 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en een onderzoek van investeringsadviesbureau Ortec. Nergens in Nederland stegen afgelopen jaar de prijzen zo hard (met 12,6 procent) als in Schiedam. En een derde van de kopers is Rotterdams. „Het Brooklyn van Rotterdam, noemde een makelaar het,” zegt Maarten-Jan Evers van Ortec.

„Oh, die paddentrek?” lacht Antje van de bloemenwinkel. „Ik vind het prima, als er maar ruimte overblijft voor de Schiedammers. En ik woon hier niet, dus daar heb ik weinig zicht op. Maar ik zie ze hier wel meer en meer de bloemetjes halen, die Rotterdammers.” Te omschrijven als? „Welvarend, hoogopgeleid.”

Ook makelaars merken het. „In zes jaar is het aandeel Rotterdamse kopers in Schiedam van 12 naar 29 procent gestegen. De belangrijkste reden is een praktische: de prijzen in Rotterdam stijgen en de stad blijft achter met haar eigen woningopgave”, zegt Rob Puper, voorzitter van NVM Zuid-Holland Zuid. „In Schiedam krijg je daarentegen meer oppervlakte voor je geld. En het is gemakkelijk te bereiken vanuit Rotterdam: je bent er zo met de metro.”

Starters

De aanwas uit Rotterdam is tweeledig. „In het verleden ging het vooral om mensen die een woning zochten in het sociale segment”, zegt de Schiedamse wethouder Fahid Minhas (VVD, wonen). „De laatste jaren zien we juist een sterk groeiende belangstelling voor koopwoningen.” Dat herkent Dana Dommers van Ooms Makelaardij in Schiedam. „De verhuizers zijn met name starters en jonge stellen.” Een derde groeiende groep in Schiedam zijn Poolse migranten, zegt Dick ter Steege van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Niet alleen praktische redenen brengen Rotterdammers naar Schiedam. Het is ook steeds leuker om er te wonen, vindt de geboren en getogen Schiedamse Joëlle Kerssen (27). Ze kocht een jaren ’30-woning aan de singel in de binnenstad met haar vriend, „gelukkig nog voor de prijsstijgingen”. „Deze stad was altijd een beetje de plek van de arbeider en Jan Modaal, maar wat zie je hier nu in deze Jeneverstad: gin dit, gin dat en foodtruckfestivals.”

„Het culturele aanbod is geweldig!” zegt René Karens, fractievoorzitter van GroenLinks Schiedam. Trots: „Een publieksprijswinnend Stedelijk Museum Schiedam, een prachtig theater, een bioscoop, veel horeca.” Karens is werkzaam op de Erasmus Universiteit en merkt daar dat het imago van zijn stad verandert. „Tijdens mijn studie was het beeld nog: wat moet je daar? Nu is voor mensen een serieuze optie om naar Schiedam te verhuizen.” Wethouder Minhas: „Die belangstelling is gunstig voor de stad. Rotterdammers zijn Schiedam echt aan het ontdekken. Niet alleen vanwege de prijzen, maar ook omdat het een leuke historische binnenstad is met een goed horeca-aanbod, musea, festivals en ruimte voor ondernemerschap.”

Maar het succes heeft ook een keerzijde, ziet Maarten Reuderink, raadslid voor de Ouderenpartij Schiedam. „De Rotterdammers die hier naartoe komen en de arbeidsmigranten die al langer naar deze stad komen voor een sociale huurwoning, drijven de prijzen op en zorgen voor langere wachtlijsten op de sociale woningmarkt. Daar hebben Schiedammers last van. Ik spreek regelmatig mensen bij wie zoons of dochters langer in huis blijven, omdat de wachtlijsten voor sociale huur te lang zijn.” En dat heeft weer een andere trend tot gevolg, volgens Ooms Makelaardij: waar Rotterdammers komen, gaan Schiedammers, zegt Dana Dommers. „Ze trekken naar de plekken dichter bij de zee, waar het rustiger is: Vlaardingen, Maassluis, het Westland.”

Studenten

Dat probeert Schiedam te tackelen door de komende jaren 6.000 woningen bij te bouwen en nog eens 1.000 te vernieuwen, zegt wethouder Minhas. „Maar voor wie bouwen we?” vraagt Reuderink zich af. „Kort geleden werden bouwplannen bekend bij Schieveste; 3.000 woningen, maar onder meer ook woningen van 33 vierkante meter. Dat is niet voor Schiedammers, maar voor studenten uit Delft en Rotterdam. Terwijl de druk al hoog genoeg is. Het is een zorgelijke trend.” Minhas: „We willen met het bouwen inspelen op zowel de behoefte van onze eigen inwoners als de vraag uit de regio.”

Dat Schiedam populair is, is in ieder geval goed voor de binnenstad, volgens de retailers in Schiedam. De hippe zaakjes zitten er al en die hebben het druk. „Ik zit voor de komende vier maanden volgeboekt”, zegt meubelstoffeerder Maartje van de Water (27). In haar winkel – het type waar in de etalage Gispen design staat – hangt een bordje save bees, plant trees, clean seas. „De Hoogstraat (de Schiedamse koopgoot, red.) raakt langzaamaan weer voller. 2014 was het dieptepunt, maar we krabbelen op.” Dat avondpubliek komt nog wel.