Robert Swaak volgt Van Dijkhuizen op als bestuursvoorzitter van ABN Amro

Robert Swaak
Robert Swaak Foto ABN Amro

Robert Swaak wordt in april topman van ABN Amro. Dat heeft de bank donderdag bekendgemaakt. De 59-jarige Swaak is gekozen na een zoektocht van meer dan zes maanden. Hij volgt Kees van Dijkhuizen op, die de bank sinds begin 2017 leidde.

De afgelopen jaren werkte Swaak voor accountantskantoor PwC, waarvan hij onder meer financieel directeur was. De toekomstige topman heeft geen ervaring in de bankensector en anders dan zijn voorganger geen verleden op het ministerie van Financiën. Van Dijkhuizen was daar geruime tijd topambtenaar. Gerrit Zalm, die tot januari 2017 acht jaar lang ABN Amro leidde, was in vier kabinetten minister van Financiën. De bank is voor 56 procent in handen van de staat.

Swaak was tot 2013 vijf jaar bestuursvoorzitter van PwC in Nederland, waarna hij overstapte naar de internationale tak.

Volgens ABN Amro wordt het invoeren van programma’s die financiële fraude moeten voorkomen een van de prioriteiten van de nieuwe topman. Ook „de implementatie van de toenemende wet- en regelgeving” krijgt bij hem „hoge prioriteit”, aldus de bank.

Swaak, die bedrijfseconoom is, gaat zijn nieuwe positie bekleden op een onrustig moment. Niet alleen onderzoekt het Openbaar Ministerie momenteel het witwasbeleid van ABN Amro, ook heeft de hele bankensector te maken met historisch lage rente. (NRC)