Braziliaanse rechter verbiedt film met homoseksuele Jezus

Videodienst Netflix moet van een Braziliaanse rechter de kerstfilm A primeira tentação de Cristo tijdelijk verwijderen, omdat deze beledigend zou zijn voor christenen.
In de kerstfilm van toneelgroep Porta dos Fundos neemt Jezus een mannelijke minnaar mee naar huis.
In de kerstfilm van toneelgroep Porta dos Fundos neemt Jezus een mannelijke minnaar mee naar huis. Foto AFP Photo/Netflix Brazil

Onlinevideodienst Netflix moet een kerstfilm met daarin een homoseksuele Jezus tijdelijk van zijn platform verwijderen. Dat heeft een rechter in Brazilië donderdag bepaald, meldt de BBC. Volgens de rechter is de film een belediging voor christenen. Netflix heeft nog niet gereageerd op de uitspraak.

De film A primeira tentação de Cristo (De eerste verleiding van Christus) van toneelgroep Porta dos Fundos zorgde voor veel ophef in het Zuid-Amerikaanse land. Zo’n twee miljoen mensen tekenden een petitie waarin Netflix werd opgeroepen de 46 minuten durende film te verwijderen, omdat deze godslasterend zou zijn. In de film is Jezus een homoseksuele man die zijn vriend Orlando wil voorstellen aan zijn familie.

Tijdelijk verbod

Volgens de Braziliaanse rechter is de vrijheid van meningsuiting niet „absoluut” en zorgt een tijdelijk verbod op het uitzenden van de film voor rust onder gelovigen in Latijns-Amerika. De film blijven uitzenden zou volgens hem voor meer schade zorgen dan het tijdelijk stopzetten ervan. Een hogere rechtbank in Brazilië zal zich gaan buigen over de zaak en bepalen of de film voorgoed van Netflix moet worden verwijderd.

Op Eerste Kerstdag werden bij toneelgroep Porta dos Fundos twee molotovcocktails tegen de gevel van het kantoor gegooid. Er vielen geen gewonden.