‘Nederland moet zich aan klimaatafspraken houden’

Frans Timmermans Nederland haalt dit jaar het doel 14 procent duurzame energie waarschijnlijk niet. Daar is Klimaatcommissaris Timmermans kritisch op.

Eurocommissaris Frans Timmermans houdt vast aan de Europese eis dat Nederland dit jaar 14 procent van zijn benodigde energie duurzaam opwekt. Nu al is duidelijk dat het aandeel stroom uit biomassa, zon en wind in 2020 zonder kunstgrepen ver achterblijft. Hierdoor wordt Nederland mogelijk in gebreke gesteld, wat kan leiden tot een hoge boete.

„Ik weet het, de tijd is kort”, zegt Timmermans in een interview met NRC. „Maar welk land roept hier nu de hele tijd ‘iedereen moet zich aan de afspraken houden’? Wij zijn er altijd heel goed in om anderen aan hun afspraken te houden, dan moet je dat zelf ook doen.”

Lees ook het hele interview met Frans Timmermans: ‘Kernenergie? Niet duurzaam en bovendien hartstikke duur’

Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving komt Nederland dit jaar wat energiegebruik betreft uit op een aandeel van 11,4 procent aan duurzame energie. De Europese Unie als geheel haalt de doelstelling van 20 procent vermoedelijk wel.

In november liet klimaatminister Eric Wiebes (VVD) de Tweede Kamer weten naar de mogelijkheid van ‘statistische overdracht’ te kijken van buitenlandse groene stroom naar Nederland. Die stroom mag Nederland dan tegen betaling meetellen. „Daar worden nu verkennende gesprekken over gevoerd. Het geeft aan dat we er volop mee bezig zijn om te kijken hoe we aan de eis van 14 procent kunnen voldoen”, zegt de woordvoerder van Wiebes in reactie op de Eurocommissaris.

‘Illusie dat wij het beter doen’

Timmermans, die sinds afgelopen najaar verantwoordelijk is voor het Europese klimaatbeleid, geeft toe dat Brussel in het verleden weinig effectief was in het handhaven van milieubeleid. „We hebben als Commissie uitgesproken strenger te worden. Ik zal ervoor zorgen dat we op dit punt streng blijven. Zoals Nederland dat zelf ook graag wil.” Timmermans’ voorganger Miguel Cañete riep Nederland vorig jaar nog op met extra initiatieven rond duurzame energie te komen.

Met name bij de coalitiepartijen VVD en CDA en sommige werkgevers bestaat de angst dat Nederland met zijn klimaatbeleid te ver voorop gaat lopen in Europa. Timmermans neemt dat niet serieus. „Wanneer zal Nederland zich nou eindelijk eens van de illusie bevrijden dat wij het allemaal zoveel beter doen dan andere landen? Vergelijk bijvoorbeeld de cijfers van duurzame energie van Nederland met die van andere landen, dan doet Nederland het helemaal niet zo goed.”

Timmermans spreekt duidelijk zijn reserves uit over kernenergie, al komt dat niet voort uit ideologie, zegt hij. Hij vindt kerncentrales „hartstikke duur”. „Laten we het ontdoen van de morele component en er heel zakelijk naar kijken. Gelet op de prijsdaling van duurzame energiebronnen als wind en zon, vind ik de businesscase voor kernenergie gewoon niet sterk.”