Meerderheid Amsterdamse gemeenteraad voor vuurwerkverbod

Amsterdam is de tweede grote stad – in navolging van Rotterdam – waar komende jaarwisseling mogelijk een lokaal vuurwerkverbod zal gelden.
Een bushokje in Amsterdam dat afgelopen jaarwisseling met vuurwerk is vernield.
Een bushokje in Amsterdam dat afgelopen jaarwisseling met vuurwerk is vernield. Foto Robin Utrecht

In de Amsterdamse gemeenteraad is een meerderheid voorstander van een vuurwerkverbod. Woensdag spraken de VVD en PvdA hun steun uit aan zo een verbod. Daarmee is Amsterdam de tweede grote stad waar consumenten komende jaarwisseling mogelijk geen vuurwerk mogen afsteken. Ook in de Rotterdamse gemeenteraad is een meerderheid voor een verbod.

Burgemeester Femke Halsema zegt tegen de Volkskrant aan de kant van de gemeenteraad te staan, maar ze is desondanks geen voorstander van een lokaal vuurwerkverbod. Halsema benadrukt dat zonder landelijk verbod alleen kan worden opgetreden tegen het afsteken van vuurwerk en niet tegen de verkoop ervan. Volgens de burgemeester heeft „geen enkele gemeente in Nederland” voldoende capaciteit om alle inwoners te beboeten die vuurwerk afsteken.

Dinsdag maakten de Amsterdamse fracties van GroenLinks, de Partij voor de Dieren en D66 al bekend een verbod op vuurwerk te steunen. Deze partijen hebben 32 van de 45 zetels. Donderdag wordt in de Amsterdamse gemeenteraad gesproken over eventuele maatregelen tegen het vuurwerk. Afgelopen jaarwisseling werd in Amsterdam voor ruim 500.000 euro schade aangericht door vuurwerk.

Ook in de gemeenteraad van Eindhoven wil een kleine meerderheid particulier vuurwerk verbieden, meldt Eindhovens Dagblad donderdag. De Eindhovense burgemeester John Jorritsma pleit vanwege de handhaving, net als Halsema, voor een landelijk in plaats van lokaal verbod. De Eindhovense fractie van de VVD heeft geen steun uitgesproken voor een verbod.

Lees ook dit interview: ‘Met een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk los je niets op’

Landelijk verbod

In de Tweede Kamer is een nipte meerderheid inmiddels voorstander van een landelijk vuurwerkverbod. Vrijdag wordt hier in de ministerraad over gesproken. De VVD-fractie heeft, in tegenstelling tot lokale afdelingen van de partij in Amsterdam en Rotterdam, vooralsnog geen steun uitgesproken voor een verbod. Het onderwerp is volgens fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wel onderwerp van een „stevige” discussie binnen de VVD.

Afgelopen jaarwisseling werd naar schatting voor 15 tot 20 miljoen euro schade aangericht aan eigendommen van particulieren. Daarnaast vielen bijna 1.300 gewonden door vuurwerk, van wie de helft omstander was. Ook het aantal mensen dat hierbij oogletsel opliep , nam toe. Van de 168 slachtoffers raakten dertien blind aan één oog.