Japanse minister tegen Carlos Ghosn: kom terug naar Japan

Masako Mori, de Japanse minister van Justitie, laat weten dat voormalig Nissan-topman Carlos Ghosn naar Japan moet terugkeren als hij zijn onschuld in een fraudezaak wil bewijzen.
De Japanse minister van Justitie Masako Mori gaf donderdag een persconferentie naar aanleiding van de gevluchte oud-topman van Nissan Carlos Ghosn.
De Japanse minister van Justitie Masako Mori gaf donderdag een persconferentie naar aanleiding van de gevluchte oud-topman van Nissan Carlos Ghosn. Foto Behrouz Mehri/AFP

Het staat Carlos Ghosn, oud-topman van Nissan, vrij om zijn onschuld te bewijzen in een fraudezaak, maar dan moet hij wel terugkeren naar Japan. Dat zei de Japanse minister van Justitie Masako Mori donderdag op een persconferentie. Daarmee reageerde Japan direct op de persconferentie van Ghosn op woensdag in de Libanese hoofdstad Beiroet, waar hij naartoe is gevlucht.

Lees ook: De spectaculaire vlucht van Carlos Ghosn

Ghosn mag voorlopig Libanon niet verlaten. Justitie daar legde hem donderdag na een ondervraging een reisverbod op, meldt persbureau AFP. Ghosn, die naast de Braziliaanse en Franse ook de Libanese nationaliteit bezit, had woensdag al gezegd dat de Libanese autoriteiten garant voor hem zouden staan, waardoor een uitlevering aan Japan onwaarschijnlijk lijkt.

De 65-jarige Ghosn reageerde woensdag voor het eerst op zijn vlucht uit Japan. In een ruim twee uur durende presentatie verklaarde hij onschuldig te zijn. Daarnaast zei Ghosn dat hij in Japan niet van een eerlijk proces kon uitgaan. Justitieminister Mori noemt die beschuldigingen „onacceptabel”. Volgens haar heeft Ghosn door te vluchten het vertrouwen van de Japanners alleen maar meer geschonden.

Via Istanbul naar Libanon

Mori zei ook dat Japan op zoek is naar manieren om Ghosn weer terug te halen naar Japan. Volgens de minister van Justitie worden in Japan alleen aanklachten tegen personen ingediend als de kans groot is dat diegene wordt veroordeeld.

Ghosn ontvluchtte zijn huis in Tokio eind december en kwam via Istanbul in Libanon terecht. Hij wordt in Japan verdacht van fraude. In afwachting van zijn proces werd hem huisarrest opgelegd. Volgens Japan heeft de oud-topman van Renault en Nissan in zijn jaren als bestuurder van het Japanse autobedrijf een lager salaris opgegeven dan hij kreeg uitgekeerd. Daarop staat in Japan een celstraf tot tien jaar. Ook zou hij geld uit de bedrijfskas hebben gehaald.