Iets minder mensen gewisseld van zorgverzekeraar

Uit voorlopige cijfers blijkt dat 6,2 procent van de Nederlanders vorig jaar is overgestapt naar een andere zorgverzekeraar.
Overstappen naar een andere zorgverzekeraar mag sinds 2006 alleen aan het eind van het jaar.
Overstappen naar een andere zorgverzekeraar mag sinds 2006 alleen aan het eind van het jaar. Foto David van Dam

In 2019 besloten iets minder mensen dan in 2018 over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland donderdag op basis van voorlopige cijfers van Vektis, een informatiecentrum voor de zorg. Volgens Vektis wisselde 1,1 miljoen Nederlanders vorig jaar van zorgverzekeraar, wat resulteert in een overstappercentage van 6,2 procent. Vorig jaar was dat 7 procent.

Lees ook: Eerste hulp bij overstappen van zorgverzekeraar

Zorgverzekeraars hebben nog niet alle overstappen verwerkt. Mensen konden tot 1 januari 2020 hun zorgverzekering opzeggen, maar hebben nog tot 1 februari om een nieuwe verzekering af te sluiten. In februari wordt het definitieve aantal overstappers bekendgemaakt. Volgens Vektis hebben verreweg de meeste mensen al een nieuwe verzekering afgesloten.

Overstapseizoen

Welke verzekeringsmaatschappij de meeste nieuwe klanten heeft aangetrokken, wordt ook pas later bekend. Vorig jaar stapten honderdduizenden mensen over naar VGZ, waar CZ en Achmea per saldo veel klanten zagen vertrekken.

In Nederland is een zorgverzekering verplicht. Wisselen van verzekeraar kan sinds de Zorgverzekeringswet van 2006 alleen aan het eind van het jaar. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vindt dat vooralsnog te weinig mensen overstappen en pleit dan ook al jaren voor het vergemakkelijken van overstappen.